دارک وب چیست؟
فضای بسیار گستردهی اینترنت، با میلیونها صفحه وب، پایگاههای داده متعدد و سرورهای فراوان در نقاط مختلف جهان، به ما این امکان را میدهد که در تمامی ساعات شبانهروز به آن دسترسی پیدا کنیم. تمام اجزا و اقسام این فضا به سه دسته تقسیم میشوند: دسته اول به نام “سطح وب” معروف است، که تمام سایتهای قابل دسترسی توسط موتورهای جستجو را شامل میشود. دسته دوم به نام “دیپ وب” و دسته سوم به نام “دارک وب” اشاره دارند. اما مفهوم و ماهیت این دو دسته چیست و چگونه میتوان به آنها دست پیدا کرد؟ در این مقاله از فروشگاه اینترنتی زیبوکالا، به شرح و تفصیل این اصطلاحات پرداخته ایم و توضیحاتی در این زمینه ارائه می دهیم.
دارک وب چیست؟
فضای مخفی یا دارک وب به یک انبوه از وبسایتهای اینترنتی اطلاق میشود که از دید کاربران پنهان بوده و تنها با استفاده از مرورگرها و ابزارهای خاص قابل دسترسی هستند. این فضا برای حفظ حریم خصوصی و مخفی ماندن در بسیاری از فعالیتهای آنلاین به کار میرود. از آن جایی که این فعالیت ها غیر قابل ردیابی هستند اصولا برای انجام فعالیت های غیر قانونی مثل خرید و فروش اسلحه، قاچاق و… بهره گیری می شود.
در پاسخ به سوال “دارک وب چیست؟” باید گفت که این اصطلاح به وبسایتهایی اطلاق میشود که توسط موتورهای جستجو شناسایی نمیشوند و تنها با استفاده از راهکارهای خاصی قابل دسترسی هستند. برای توضیح تفاوت میان دیپ وب و دارک وب، میتوان آن را مانند بخشی از یک کوه یخ در زیر سطح دریا در نظر گرفت.
surface web چیست؟
اگر مفهوم کل اینترنت را به عنوان یک کوه یخی تصور کنیم، surface web همانند بخشی از این کوه یخ بوده که از سطح آب بیرون آمده و به راحتی قابل رویت میباشد. طبق تحقیقات و آمارهای انجام شده، این بخش از وب، که شامل وبسایتها و دادههایی است که از طریق مرورگرهای مختلف به آنها دسترسی داریم، کمتر از ۵٪ از حجم کل اینترنت را تشکیل میدهد. Surface web مکانی است که تمام وبسایتهای عمومی و معمولی، قابل دسترسی از طریق مرورگرهای استاندارد هستند و در این بخش قرار دارند. این قسمت، همانند قلههای یخی که از آب بیرون زده شده و در دید ما قرار دارند، به سادگی دیده میشود.
دیپ وب چیست؟
به تمام وب سایت ها و قسمت هایی از آن ها که برای اشخاص مهمان قابل مشاهده و در دسترس نبوده دیپ وپ گفته می شود و تقریباً ۹۰٪ از کل وبسایتهای موجود را تشکیل میدهند. این حوزه مانند زیر دریاچهای از یخ است که در زیر سطح آب قرار گرفته و از نظر اندازه، بسیار بزرگتر از بخشی که در دید ما است، میباشد. در واقع، این بخش به حدی گسترده بوده که امکان تخمین تعداد دقیق صفحات یا وبسایتهای فعال در هر لحظه امکانپذیر نیست. اصطلاح “وب عمیق” به تمام صفحات وب اطلاق میشود که توسط موتورهای جستجو شناسایی نمیشوند. هر بخش از اینترنت و وب سایتها که برای دسترسی نیازمند وارد کردن رمز عبور و ورود به حساب کاربری باشد، در دیپ وب تلقی میشود.بعضی از بزرگ ترین قسمت های دیپ وپ عبارت اند از :
- پایگاههای داده: مجموعه ای از فایلهای حفاظتشده، عمومی و خصوصی هستند که به بخشهای دیگر از وب متصل نمیشوند و تنها در داخل پایگاه داده قابل جستجو هستند.
- اینترانت: شبکههای داخلی متنوعی هستند که توسط شرکتها، دولتها و سازمانها به منظور ارتباط و امور خصوصی در داخل سازمانهای خود استفاده میشوند.
چگونه وارد دارک وب شویم؟
تمام وبسایتها در این فضا به صورت پنهان بوده و امکان ورود به آنها از طریق مرورگرهای معمولی وجود ندارد. برای این منظور، نیاز به استفاده از ابزار TOR دارید. این نرمافزار به گونهای عمل میکند که ابتدا آدرس آیپی شما را مخفی میکند و سپس تمام اطلاعات ورودی و خروجی شما را از طریق کانالهای خاصی عبور میدهد پس از رمزگذاری. این اقدام باعث میشود که هویت شما کاملاً پنهان باقی بماند و تا زمانی که شما آن را فاش نکنید، قابل شناسایی نخواهید بود.
آدرس وبسایتهای دارک وب نیز با آدرسهای متفاوت و از رشتههای هش شده تشکیل میشوند و در نهایت با پسوند .onion ختم میشوند. پس از نصب این نرمافزار، باید از مرورگرهای خاصی برای جستجوی عناوین سایت استفاده نمایید. به عنوان یکی از موتورهای جستجو در این زمینه، میتوان به grams اشاره کرد.
مهمترین خطرات ورود به دارک وب
با توجه به مفهوم دارک در دنیای مجازی، ورود به دارک وب ممکن است همراه با خطرات متعددی برای شما باشد. این فضا به دلیل حضور فراوان افراد خلافکار و هکرهای حرفهای، قادرند به سهولت اطلاعات حساس و مهم شما را به دست آورده و مشکلات مختلفی برای شما ایجاد کنند.
همچنین، اگر بدون آگاهی وارد این فضا شوید و فعالیتهایی خلاف قوانین آن را انجام دهید، ممکن است با دردسرهای بزرگی روبهرو شوید. توصیه میشود هرگز به وارد شدن به این وبسایتها اقدام نکنید. اگر برای کنجکاوی به وبسایتهای دارک وب وارد شدید، بهتر است از نرمافزارهای تغییر آیپی استفاده کنید، موقعیت مکانی خود را مخفی کنید، دوربین وبکم و میکروفن سیستم خود را قطع کنید، هیچوقت به افراد دیگر اعتماد نکنید و از اطلاعات اصلیتان به عنوان نام کاربری و گذرواژه استفاده نکنید.
تفاوت دارک وب و دیپ وب
اصطلاحات “دیپ وب” و “دارک وب” گاهی اوقات به صورت مترادف به کار میروند، اما این دو مفهوم یکسان نیستند. دیپ وب به هر محتوایی در اینترنت اطلاق میشود که توسط موتورهای جستجو معمولی مانند گوگل ایندکس نشده و بنابراین در نتایج گوگل قابل مشاهده نیست. محتوای وب عمیق یا همان دیپ وب شامل هر آنچه است که به دلیل وجود یک پرده پنهان یا صفحاتی که نیاز به یوزرنیم و پسورد برای ورود دارند، در دسترس عموم نیست.
دیپ وب همچنین شامل هر محتوایی میشود که مالکان آن اجازه دسترسی به خزندههای وب (Web Crawlers) را به منظور ایندکس نمیدهند، که این امر از تفاوت اصلی با دارک وب برخوردار است. سوابق پزشکی، محتوای پرداختی، وبسایتهای عضویتمحور و صفحات محرمانه شرکتها تنها نمونههای کوچکی از محتواهای وب عمیق هستند. برآوردهای انجام شده نشان میدهند که وب عمیق حدود 96 تا 99 درصد اینترنت را شامل میشود. تنها بخش کوچکی از اینترنت از طریق مرورگر وب استاندارد قابل دسترسی است، که معمولاً به عنوان “وب پاک” یا Clear Web شناخته میشود.
وب تاریک در واقع یک زیرمجموعه از وب عمیق است که به طور عمدی پنهان شده است و برای دسترسی به آن نیاز به استفاده از یک مرورگر خاصی مانند Tor دارد. هرچند که کسی واقعاً اندازه وب تاریک را نمیداند، اما بیشتر تخمینها آن را حدود 5 درصد از کل اینترنت میدانند.
اتاق قرمز دارک وب چیست؟
یکی از افسانههای مرموز و هولناک مرتبط با دارک وب، اتاق قرمز یا همان “Red Room” است. این قسمت از تارنماهای دارک وب، شامل چندین وبسایت مرتبط با عملیات شکنجههای آنلاین میشود. در واقع، این سایتها به صورت زنده، وقایعی مرتبط با قتل، مصرف گوشت انسان، قطع اعضای بدن، تجاوز یا آزار کودکان و بزرگترها را به نمایش میگذارند. این بخش به منظور ارضای بیماریهای سادیسمی و تامین درآمد بسیار بالا برای سازمانهای غیرقانونی ایجاد شده است. برای دسترسی به این صحنههای وحشتناک، باید ابتدا هزینهای را پرداخت کنید.
البته، برخی از افراد این اتاق قرمز را به عنوان شایعهای بیشتر میپذیرند؛ زیرا اکثر این سایتها پس از دریافت پول، هیچ ویدیوی آنلاینی از عملیات شکنجه و قتل نمایش ندادهاند. بنابراین، هدف از گسترش چنین شایعهای تنها کلاهبرداری و سوءاستفاده از دلجویی و کنجکاوی افراد است.
عواقب ورود به دارک وب
در حال حاضر، اینترنت سطحی (Surface Web) به نحوی توانمندی دارد که میتواند به تمامی نیازهای افراد جامعه پاسخ دهد. نیازی به وارد شدن به دنیای دارک وب نیست که خود را در معرض خطر قرار دهید. اگر با دقت این مقاله را مطالعه کرده باشید، میفهمید که ورود به این بخش تاریک اینترنت چه میزان ممکن است خطرناک باشد و چگونه ممکن است شما را در معرض حملات سایبری قرار دهد. از جمله ریسکهایی که ورود به دارک وب برای کاربران ایجاد میکند، میتوان به کلاهبرداریهای ارز دیجیتال، مواجهه با محتوای غیرانسانی، روبرو شدن با اقدامات تروریستی، آلودگی سیستم به بدافزارها و ویروسهای مخرب، حملات هکری، فیشینگ و دیگر تهدیدات اشاره نمود.
سخن آخر
در این متن از فروشگاه اینترنتی زیبوکالا، به بررسی این که دارک وب چیست و چه کاربردی دارد پرداختیم. توصیه می کنیم تا حد امکان وارد فضای دارک وب نشوید و در صورت ورود حتما اقدامات امنیتی شدیدی را دنبال کنید.