کارت شبکه چیست؟
در این پست از بلاگ زیبوکالا ، به شما خواهیم گفت که کارت شبکه چیست؟ و چه کاربردی در کامپیوتر دارد. در صورتی که قصد خرید کارت شبکه و یا تعویض آن را دارید ، تا پایان متن با ما همراه باشید.
هر لپ تاپ و یا کامپیوتری برای ارتباط با اینترنت و شبکه از یک NIC: Network Interface Card که در تعریف عامیانه به کارت شبکه شناخته میشود، بهره گیری میکند. در حقیقت کارت شبکه به عنوان یک پل میان کامپیوترها در یک شبکه کار میکند. کارت شبکه میتواند چندین کامپیوتر را به یکدیگر مرتبط کند و ارتباط های سیمی و بی سیم میان آنها در شبکه و با دنیای اینترنت برقرار کند. میتوان گفت که کارت شبکه نقش بسیار مهم و اساسی در شبکه به عهده دارد. کارت شبکه به عنوان یکی از اجزاء مهم سخت افزاری در کامپیوترها محسوب می شود که داشتن اطلاعات در مورد این که کارت شبکه چیست و چه کاربردی دارد میتواند برایتان بسیار مفید باشد.
کارت شبکه چیست؟
کارت شبکه از تجهیزات سخت افزاری بسیار مهمی بوده که وجود آن در فرآیند پیاده سازی شبکه کامپیوتر ضروری و لازم می باشد. همه ی کامپیوترهای تحت شبکه بایستی شامل یک کارت شبکه باشند تا ارتباط میان کامپیوتر و محیط انتقال مانند فیبر نوری و یا کابل مسی مهیا شود. به بیان ساده کارت شبکه در حقیقت یک واسط بوده که میان شبکه و تجهیزات دیگر مثل کامپیوتر، تلفن همراه، دوربین مداربسته و … که قابلیت برقراری ارتباط با انواع شبکه ها مانند شبکه اترنت، شبکه بی سیم، شبکه wi-fi را مهیا می کند.
همچنین کارت شبکه را با نام های دیگری مثل Network Adapter،Network Card و NIC هم می شناسند. اکنون بیشتر کامپیوترها، به شکل built_in شامل کارت شبکه هستند یعنی مادربورد های مورد بهره گیری در آنها از یک اینترفیس شبکه ای onboard برخوردار می باشد و احتیاجی به نصب کارت شبکه در زمان اتصال به شبکه نخواهید داشت.
وظیفه های کارت شبکه
-
برقراری ارتباط میان کامپيوتر و محيط انتقال
کارت شبکه امکان اتصال دستگاهی با دستگاهی دیگر را مهیا می سازد و یا دستگاه را به شبکه مرکزی متصل می کند. توجه کنید که کارت شبکه برای برقراری ارتباط میان دستگاه های گوناگون به تنهایی کافی نیست. به عنوان مثال در صورتی که قرار باشد کامپیوتر شما عضو یک شبکه بزرگ باشد و شما بخواهید که اتصال به اینترنت را داشته باشید، در اینجا به روتر نیز احتیاج خواهید داشت تا دستگاه بتواند توسط کارت شبکه به روتر متصل شود و در آخر ارتباط اینترنتی برقرار شود.
-
تبدیل اطلاعات
اطلاعات به شکل سریالی بر روی گذرگاه BUS کامپیوتر و در صورت موازی مشغول به حرکت می باشند و در این حین ترانسیور کارت شبکه، اطلاعات را از حالت سریال به موازی و برعکس تغییر می دهد.
-
عرضه يک آدرس منحصربه فرد سخت افزاری
آدرس MAC که در حقیقت یک زیر لایه از لایه Link مدل مرجع OSI می باشد، آدرس سخت افزاری آن داخل تراشه ROM موجود بر روی کارت شبکه است. این آدرس سخت افزاری منحصر به فرد بوده و منجر به تفاوت کامپیوتر های یک شبکه از یکدیگر می شود. پروتکل هایی مانند TCP/IP از آدرس منطقی (IP) بهره گیری می کنند که قبل از دریافت اطلاعات از طریق کامپیوتر، آدرس منطقی (IP) به آدرس سخت افزاری ترجمه می شود.
خصوصیت و ویژگی های یک کارت شبکه قوی
هنگامی که سیستم شما مجهز به کارت شبکه قوی باشد، سرعت اتصال به اینترنت بسیار تقویت می شود. در این صورت ارتباط های شما بسیار مطمئن و قابل اطمینان خواهد بود و داده های مختلف و وسیعی برای کاربران قابلیت اشتراک گذاری دارند. همچنین بهتر است بدانید که دستگاه های جانبی مختلفی وجود دارند که می توان آن ها را به کارت شبکه وصل کرد.
-
سازگاری با معماری بهره گیری شده در شبکه
اکنون رایج ترین معماری شبکه مربوط به شبکه اترنت می شود که در اندازه های بزرگ و کوچک از آن بهره گیری می شود. لازم به ذکر است بدانید که این معماری با دوربین مداربسته تحت شبکه بیشترین سازگاری را به همراه دارد.
-
سرعت مناسب
در صورتی که از یک شبکه اترنت با سرعت بالا (100Mbps) بهره گیری شده است، قطعا انتخاب کارت اترنتی که سرعت آن 10Mbps باشد کار غلطی می باشد. البته خوشبختانه بیشتر کارت شبکه های جدید، قابلیت سوئیچینگ میان سرعت های 10 و 100Mbps را به همراه دارند.
-
سازگاری با نوع اسلات های خالی در مادربرد
با توجه به انواع مختلف و گوناگون اسلات مادربرد، کارت های شبکه هم مدل های مختلفی دارند. برای مثال کارت های ISA در اسلات های ISA نصب می شوند و کارت های PCI در اسلات خالی PCI. به صورت کلی کارت شبکه بایستی بنابر اسلات های خالی در مادربرد انتخاب شود و اسلات آزاد هم بستگی به مدل مادربرد دارد که انواع مختلفی مانند ISA,PCI و EISA دارد.
4) بافرينگ :
بافر در حقیقت همان RAM یا حافظه تراشه ها می باشد که روی کارت شبکه قرار می گیرد. از بافر برای نگهداری داده های در انتظار پردازش و یا در انتظار انتشار بهره گیری می شود.
5) DMA
کامپیوتر هایی که قابلیت پشتیبانی از DMA را به همراه دارند می توانند امکان ارسال و دریافت داده از حافظه را به صورت مستقیم و بدون بهره گیری از پردازنده تامین کنند.
6) Bus Mastering
بعضی از کارت شبکه ها با طراحی ویژه ای که دارند، می توانند بدون هیچ گونه واسطه ای (پردازنده کامپیوتر) به حافظه ram دسترسی پیدا کنند و به این صورت bus را کنترل می کنند و اطلاعات را توسط رم کامپیوتر ارسال یا دریافت می کنند.
انواع کارت شبکه
به صورت کلی کارت شبکه به دو مدل تقسیم می شود که شامل کارت شبکه Ethernet و کارت شبکه Wireless می شود.
-
کارت شبکه Ethernet
از کارت شبکه به دلیل انتقال اطلاعات تحت شبکه از طریق اتصال به کامپیوتر بهره گیری می شود. این مدل از کارت گرافیک ها تنها از پورت RJ-45 پشتیبانی می کنند و شامل یک کابل اترنت هستند که به انتهای آن متصل می شود. همچنین کارت های اترنت در مقایسه با کارت شبکه های وایرلس، تخت تر و کم حجم تر هستند.
-
کارت شبکه Wireless
روش کار کارت شبکه وایرلس به این صورت است که به کمک آنتن هایی که دارد، از روتر سیگنال های وایرلس را دریافت کرده و سپس آنها را به اتصال اینترنتی برای بهره گیری در کامپیوتر تبدیل می کند. البته کارت شبکه وایرلس برای اتصال کامپیوتر به شبکه، نیاز به تنظیمات بیشتری بر روی کامپیوتر دارد و اتصال به شبکه وایرلس هم با وارد کردن پسورد وای فای امکان پذیر می باشد.
کارت شبکه FDDI یا fiber data digital interface یکی از نمونه های کارت شبکه وایرلس بوده که کاربرد های بسیار زیادی به همراه دارد. انتقال اطلاعات در کارت شبکه FDDI با پالس های دیجیتالی می باشد و بر روی فیبر نوری صورت می گیرد. بهتر است بدانید که سرعت انتفال اطلاعات در این کارت گرافیک 100Mbps می باشد.
اجزای داخلی کارت شبکه
چگونگی عملکرد کارت شبکه ها مانند Bridge است که در میان کامپیوتر های تحت شبکه LAN ارتباط برقرار می کند. منتها کارت شبکه با کمک اجزائی که دارد، این کارها را انجام می دهد و در ادامه به بررسی اجزاء کارت شبکه خواهیم پرداخت.
-
پردازنده
پردازنده جزء مهم ترین و اساسی ترین اجزاء کارت شبکه به حساب می آید که مسئولیت پردازش اطلاعات دریافتی را بر عهده دارد. به صورت کلی پردازنده در کاربرد کارت شبکه تاثیر بسیار زیادی می گذارد. پردازنده اطلاعات را به فرمت سیگنال تبدیل می کند.
-
اکسترنال مموری
ذخیره کردن موقت اطلاعات بر عهده اکسترنال مموری است. این اطلاعات برای پردازش ارتباطات و کانکشن ها قابل بهره گیری می باشد.
-
کانکتورها
کانکتورها لینک فیزیکی در میان کابل و پلاگین با بورد را ایجاد می کنند.
-
باس های استاندارد
باس ها بر روی قسمت پهلویی کارت شبکه طراحی شده اند و وظیفه برقراری ارتباط میان سرور و کامپیوتر را توسط اسلات افزونه بر عهده دارند.
-
مک آدرس در EEPROM
آدرس فیزیکی به آدرس یونیکی که به کارت شبکه به منظور انتقال بسته های اترنتی به کامپیوتر داده می شود گفته می شود.
مزایا و معایب کارت شبکه
مزایای کارت شبکه به شرح زیر می باشد:
- سرعت اتصال به اینترنت بالا بوده و در حد گیگابایت می باشد.
- ارتباط قابل اطمینان می باشد.
- دستگاه های جانبی بسیار زیادی میتوانند به پورت های گوناگون کارت شبکه متصل شوند.
- داده ها میان کاربران قابل اشتراک گذاری هستند.
معایب کارت شبکه به شرح زیر می باشد:
- بهره گیری از کارت شبکه های کابلی دشوار می باشد زیرا مانند روتر بی سیم، قابل حمل و پورتابل نمی باشد.
- برای ارتباط بهتر احتیاج به پیکربندی مناسب دارد.
- اطلاعات، امنیت کافی ندارند.
کارت شبکه سرور چیست؟
در دنیای امروز مادربورد ها شامل چند کارت شبکه تعبیه شده می باشند که کارهایی مانند جداسازی ترافیک و load balancing را انجام میدهند. این مدل از کارت شبکه ها قابلیت اطمینان و امنیت بیشتری را در شبکه سروری به همراه دارند. کارت شبکه جزء جدایی ناپذیر سرور بوده و سرور بدون آن نمیتواند کار کند. وظریفه سرور شبکه انجام کوئری، پردازش و آنالیز ساختارهای پردازشی از اینترنت می باشد و نتیجه ها را توسط کارت شبکه به کلاینت مقصد میرساند.
کارت شبکه کامپیوتری
کارت شبکه کامپیوتری قابلیت اتصال کامپیوتر به شبکه را ممکن میکند. بیشتر کامپیوترها به صورتی طراحی شدهاند که بر روی مادربورد خود یک کارت شبکه دارند. بر عکس سرور شبکه که بدون کارت شبکه نمیتواند کار کند ،کامپیوتر بدون وجود کارت شبکه نیز به کار خود ادامه میدهد. به عنوان مثال دو کامپیوتر توسط بلوتوث یا فلش میتوانند به تبادل داده بپردازند. خروجی کارت شبکه از پشت کیس مثل سایر پورتها قابل مشاهده می باشد.
تفاوت کارت شبکه کامپیوتر با کارت شبکه سرور
کارت شبکه کامپیوتر و کارت شبکه سرور دو مدل متفاوت از کارت شبکه می باشند که هر دو یک کار را انجام میدهند و آن کار اتصال سرور و کامپیوتر به اینترنت برای انتقال دیتا است. منتها تفاوت این دو کارت گرافیک در چیست؟ در سرعت انتقال، مصرف سی پی یو و قابلیت اطمینان. مشخصه اصلی در کارت شبکه سرور و استوریج در این می باشد که پهنای باند بالا، زمان تاخیر کم و نیز مصرف سی پی یو کم داشته باشد. به این صورت توان عملیاتی شبکه خصوصا در محیطهای سرور مجازی افزایش پیدا می کند.
-
سرعت انتقال
کارت اترنت سرعت انتقال 10m/s و 100m/s و self-adoption 10/100m/s و 1000m/s و 10G/s و حتی بیشتر را پشتیبانی میکند. سرور شبکه بایستی از چندین کامپیوتر و سوئیچ اترنت پشتیبانی کند و مسئول همه ی ورودیها و خروجیهای دیتا میان اینترنت و کلاینت می باشد و ترافیک بالایی را جابجا میکند؛ بنابراین کارت شبکه سرور بایستی سرعت بالاتر مثل 10G و 25G و 100G داشته باشد. برای کامپیوترها کارت شبکههای 100m/s و self-adoption 10/100m/s و 1000m/s کافی می باشد.
-
مصرف CPU
سرور شبکه بایستی حجم بسیار زیادی از دیتا را منتقل کند به عنوان مثال وب سایت، صدها یا هزاران درخواست دسترسی از اشخاص گوناگون در سراسر دنیا را دریافت میکند و سرور بایستی بلافاصله به همه این درخواست ها پاسخ بدهد. در صورتی که نتواند به موقع پاسخ دهد، ضرر بزرگی به کسبوکارها میزند. بنابراین بسیار مهم است که کارت شبکه، مصرف سی پی یو اندکی داشته باشد.
کارت شبکه سرور شامل چیپ ویژه ای برای کنترل شبکه می باشد که میتواند تسکهای بسیاری از CPU بگیرد و بار کاری سی پی یو را کم تر کند بدین ترتیب کارایی سرور بالا باقی میماند. منتها کارت شبکه دسکتاپ احتیاجی ندارد کاری برای مصرف سی پی یو انجام دهد زیرا اصولا حجم وسیعی از دیتا را مدیریت نمیکند.
-
قابلیت اطمینان
خاموش شدن ناگهانی سرور بر روی درآمد کسبوکار شما تاثیر بسیار مهمی به همراه دارد زیرا سور با حجم وسیعی از دیتا سروکار دارد. برای پیشگیری از این موضوع، بایستی اجزای سرور را مناسب انتخاب کنید و طراحی افزونه برای آنها مد نظر بگیرید برای مثال کارت شبکه و منبع تغذیه. کارت شبکه سرور از مواردی مثل NIC bonding و loading balancing و … پشتیبانی میکند و امکان دارد طراحی دو یا چهار پورته به همراه داشته باشد، بدین صورت قابلیت اطمینان بالایی برایتان مهیا میکند.
منتها بیشتر کارت شبکه های کامپیوتر تنها یک پورت دارند. کارت شبکه هایی که چند پورته هستند سرعت 10G و 20Gو … را پشتیبانی میکنند. در این فناوری هر پورت میتواند پروتکل های گوناگون را پشتیبانی کند و دیتاهای LAN و SAN و دادههای مدیریتی را حمل کند.
-
قیمت
با توجه با امکاناتی که کارت شبکه سرور پشتیبانی میکند، قیمت کارت شبکه سرور بسیار بیشتر از کارت شبکه کامپیوتر می باشد و بنابر سرعت و تعداد پورت ها قیمتهای مختلف و گوناگونی دارد.
کارت شبکه infiniband چیست؟
کارت شبکه InfiniBand پروتکل ارتباط شبکه بوده که براساس switch fabric می باشد. به هر لینک تنها به یک دستگاه وصل می شود تا کنترل ارسال و دریافت به درستی انجام شود. با این کارت شبکه میان سرورها و استوریج ها ارتباط برقرار میشود. کاربرد این کارت شبکه در رده بالا و سازمانی می باشد و خصوصیت های آن شامل موارد زیر می شود.
- زمان تاخیر پایین
- توان عملیاتی و سرعت بالا
- ارتقاپذیری بالا
- سادگی
- کاهش بار مدیریتی
- مصرف کم سی پی یو
انواع اسلات های کارت شبکه
انواع کارت شبکه از نظر اسلات و باس اینترفیس شامل ISA و PCI و PCI-X و PCIe و USB می شود که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم.
-
کارت شبکه ISA
ISA مخفف عبارت Industry Standard Architecture می باشد. باس ISA در سال ۱۹۸۱ گسترش یافت و معماری باس استاندارد برای IBM بود. سرعت پایین آن یعنی ۹Mbps منجر شد که از رده خارج شود و به ندرت بتوانید در بازار امروز آن را پیدا کنید.
-
کارت شبکه PCI
کلمه PCI مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect می باشد. باس PCI در سال ۱۹۹۰ جایگزین استاندارد ISA شد و سرعت انتقال دیتا در آن در حالت ۳۲ بیتی مساوی با 133mb/s می باشد و در حالت ۶۴ بیتی مساوی با 266mb/s است. این مدل از کارت شبکه ها ابتدا در سرورها بهره گیری می شدند و سپس در PC هم مورد استفاده قرار گرفتند.
-
کارت شبکه PCI-X
کلمه PCI-X مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect eXtended می باشد. PCI X استانداردی بوده که در مادربرد سرورها و کامپیوترها بهره گیری میشود و بهبود یافته فناوری PCI Bus است. در حالت ۶۴ بیتی کار میکند و سرعت 1064mb/s را به همراه دارد.
-
کارت شبکه PCIe
کلمه PCIe مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect Express می باشد و جزء جدیدترین استانداردها تا الان است که بر روی مادربوردهای سرور و کامپیوتر قرار می گیرد. کارت شبکه های PCIe در ۵ نسخه طراحی شده اند و هر نسخه از ۵ نوع Lane با سرعتهای مختلف و گوناگون پشتیبانی میکند.
-
کارت شبکه USB
کلمه USB مخفف عبارت Universal Serial Bus و استاندارد باس اکسترنال می باشد که سه نسخه با انواع نرخ انتقال دیتا دارد و بر روی دستگاههای مختلفی بهره گیری میشود.
خرید کارت شبکه
در صورتی که قصد خرید کارت شبکه با بهترین قیمت و کیفیت را دارید ، با مراجعه به سایت zibokala.com می توانید کارت شبکه مورد نظر خود را انتخاب و با مناسب ترین قیمت خریداری کنید.