تفاوت سی پی یو های اینتل

تفاوت سی پی یو های اینتل

در این پست از بلاگ زیبوکالا به تفاوت سی پی یو های اینتل خواهیم پرداخت ، در صورتی که به دنبال این هستید که بدانید این پردازنده چه تفاوتی با یکدیگر دارند تا پایان متن ، همراه ما باشید.

شرکت اینتل با نیم قرن سابقه فعالیت ، جزء بزرگترین و قدیمی ترین شرکت ها در حیطه تکنولوژی محسوب می شود.این شرکت سال ها است که تولید محصول هایی مانند مادربورد ، پردازنده و تجهیزات ارتباطی را بر عهده دارد اما بیشتر افراد این شرکت را به دلیل پردازنده های بسیار قدرتمندش میشناسند. این شرکت برای نخستین بار سال 1978 ، معماری X86 را معرفی و در بازار عرضه کرد که این معماری ، مادر بسیاری از سی پی یوهای بعدی بوده که توسط این شرکت و سایر تولید کننده ها ساخته شده است. لازم به ذکر است بدانید که داستان گسترش پردازنده ها و سایر قطعات فقط به این معماری ختم نشد و در سال های بعد شاهد پیشرفت چشمگیری از این شرکت بودیم. در ادامه به بررسی تفاوت سی پی یو های اینتل خواهیم پرداخت.

تاریخچه شرکت اینتل

این شرکت نخستین بار در سال 1971 اعلام کرد که پردازنده ای با نام 4004 را طراحی و تولید کرده است. این سی پی یو لغت های فنی و عبارت های بسیاری به دیکشنری فنی آن زمان اضافه کرد ، لغت هایی که امروزه آن ها را میشنویم و استفاده میکنیم.سی پی یو 4004 شامل سرعت 470 کیلوهرتز بود و ابعاد ترانزیستور های آن به 10 میکرون میرسید. این فن آوری در محصول های اینتل ادامه پیدا کرد و با آن سی پی یو های مدل 8008 ، 8080 و 8085 را ساخت. هرکدام از این سی پی یوها از لحاظ قدرت پردازش و سرعت برتری های بسیاری نسبت به مدل های قبل داشتند.

تفاوت سی پی یو های اینتل

مقایسه سی پی یو های اینتل

  • نسل اول Nehalem

این نسل یک ریزمعماری سی پی یو اینتل بود که جانشین معماری Core اولیه شد و محدودیت های خاصی مانند عدم توانایی در افزایش نرخ کلاک ، لوله کشی ناکارآمد و… داشت.این پردازنده ها در سال 2010 در بازار عرضه شدند. پردازنده Nehalem برعکس معماری 65 یا 90 نانومتری قبلی ، از فرآیند 45 نانومتری بهره گیری میکرد.این پردازنده شامل 64 کیلوبایت کش L1 و 256 کیلوبایت در هسته L2 و 4 مگابایت حافظه نهان L3 می باشد و با کل هسته های سی پی یو مشترک است. این پردازنده از سوکت LGA 1156 و رم 2 کاناله DDR3 پشتیبانی میکند.

  • نسل دوم Sandy Bridge

ریزمعماری این نسل در سال 2011 جایگزین نسل قبلی شد. این نسل از فرآیند 32 نانومتری استفاده میکرد. این نسل در مقایسه با مدل قبلی ، 11.3% افزایش عملکرد به همراه داشت. Sandy Bridge 64کیلو بایت کش L1 ، 256 کیلوبایت در هر هسته برای کش L2 ، بهره گیری میکند. حافظه کش L3 نیز در این پردازنده از 1 الی 8 مگابایت بود و برای سی پی یو های قوی تر هم از 10 الی 15 مگابایت متغیر بود. این سی پی یو از سوکت LGA 1155 و رم دو کاناله  DDR3-1066 استفاده میکرد.

  • نسل سوم Ivy Bridge

این نسل از پردازنده ها در سال 2012 معرفی شدند و از معماری 22 نانومتری بهره گیری می کردند. این سی پی یو تا 50% انرژی کمتری مصرف میکردند و در مقایسه با سی پی یوهای Sandy Bridge بین 25 الی 68% عملکرد بیشتری عرضه میدادند. تنها ایراد این پردازنده ها این بود که گرمای بیشتری تولید میکردند.

  • نسل چهارم Haswell

این سری از پردازنده ها در سال 2013 در بازار عرضه شدند و از همان فناوری 22 نانومتری بهره گیری می کردند. بهبود عملکرد این سری از پردازنده ها 3 الی 8% است. Haswell بیشتر خصوصیت های نسل قبل را به همراه دارد و امکانات جدید آن شامل پشتیبانی از سوکت های جدید (LGA 1150، BGA 1364، LGA 2011-3) ، فناوری DDR4 ، طراحی حافظه کش کاملا جدید و… هستند. خصوصیت اصلی این سری از پردازنده ها مصرف برق کم است که می توان از آن ها در دستگاه های سبک بهره گیری کرد.

  • نسل پنجم Broadwell

پردازنده های Broadwell در سال 2015 در بازار عرضه شدند که از فناوری 14 نانومتری بهره گیری می کردند و اندازه آن ها 37% کوچک تر از نسل قبلی بود. براساس گفته شرکت اینتل عمر باتری دستگاه با بهره گیری از این پردازنده ها 1.5 ساعت افزایش پیدا میکرد. این پردازنده ها شامل زمان بیداری سریع تر و نیز عملکرد گرافیکی بهبود یافته بودند و از سوکت های 1150 LGA با رم دوکاناله DDR3L-1333/1600 پشتیبانی میکردند.

تفاوت سی پی یو های اینتل

  • نسل ششم Skylake

شرکت اینتل پردازنده های نسل ششم خود را در آگوست 2015 معرفی کرد. این سی پی یو ها از همان فناوری 14 نانومتری تراشه های قبلی بهره گیری کرد و خصوصیت های شبیه به یکدیگر داشتند.

  • نسل هفتم Kaby Lake

نسل هفتم پردازنده های Kaby Lake در سال 2016 در بازار عرضه شدند. این نسل از پردازنده ها ورژن تازه شده ای از معماری Skylake با بهبود های کمی و کیفی است و از همان فناوری 14 نانومتری بهره گیری میکردند. این نسل از پردازنده ها نخستین ریزمعماری اینتل بود که درایور رسمی برای سیستم عامل های قدیمی تر از ویندوز 10 دارد. Kaby Lake به همراه خود یک معماری گرافیکی جدید برای بهبود عملکرد گرافیک سه بعدی و پخش ویدئوی 4k داشت. این نسل از پردازنده های Kaby Lake از سوکت LGA 1151 بهره گیری می کردند و از اسلات های رم DDR3L-1600 و DDR4-2400 پشتیبانی میکنند.

  • نسل هشتم Kaby Lake R

در سال 2017 شرکت اینتل به روزرسانی تراشه های Kaby Lake R را به عنوان نسل هشتم پردازنده های خود معرفی کرد که همان کبی لیک را دارند اما بعضی از چیپست های نسل هشتم از رم DDR4-2666 و DDR3L را پشتیبانی نمی کنند.

  • نسل نهم Coffee Lake

این سری از پردازنده های Coffee Lake در اواخر سال 2017 در بازار عرضه شدند و به همراه آن ها معماری پردازنده های Core i9 هم معرفی شدند. پردازنده های کافی لیک برای نخستین بار محدودیت 4 هسته در هر سی پی یو را شکستند و سی پی یو های بعد از آن حالا می توانند از 8 هسته در هر سی پی یو پشتیبانی کنند. این سری از پردازنده ها از سوکت LGA 1151 با پایه های تغییر یافته برای پشتیبانی از بیش از 4 هسته و حداکثر 16 مگابایت حافظه کش L3 بهره گیری می کنند.

  • نسل دهم Cannon Lake و Ice Lake

نسل دهم این پردازنده ها با فناوری کاملا جدید در بازار عرضه شدند در سال 2017 معرفی شدند منتها تولید انبوه آن از سال 2018 آغاز شد. تراشه های Ice Lake نیز به عنوان نسل دوم پردازنده های 10 نانومتری عرضه شدند. این دو پردازنده از سوکت BGA1526 بهره گیری میکنند و با پشتیبانی از رم های DDR4 3200 و LPDDR4X 3733 در بازار عرضه شده اند. این نسل از پردازنده ها ، نخستین معماری سی پی یو هستند که با پشتیبانی یکپارچه از وای فای 6 یا 802.11ax به همراه تاندربولت 3 عرضه شده اند.

  • نسل یازدهم Tiger Lake و Comet Lake

این نسل از پردازنده ها از فن آوری 10 نانومتری بهره گیری می کنند و نسبت به سی پی یو های نسل آیس لیک ، 30% افزایش عملکرد دارند. همچنین حافظه کش L3 هم در این نسل منجر به افزایش عملکرد شده اند.

  • نسل دوازدهم Alder Lake

جدیدترین نسل پردازنده ها در سال 2021 معرفی شدند و برای نخستین بار ، دیگر از سی پی یو Core i3 خبری نیست و تنها سه پردازنده i5 , i7 وi9 عرضه می شوند. این پردازنده ها هم مانند تراشه های تایگر لیک از فن آوری 10 نانومتری بهره گیری می کنند.با توجه به ادعای شرکت اینتل ، این پردازنده ها تا 30% از بهترین پردازنده های ای ام دی عملکرد بهتری دارند. سی پی یوهای Alder Lake از سوکت جدید LGA1700 بهره گیری میکنند و از هر دو نوع DDR4 و DDR5 نیز استفاده می نمایند. اما نمی توان از آن ها به صورت مشترک بر روی یک مادربرد بهره گیری کرد.

خرید سی پی یو اینتل

در صورتی که قصد خرید سی پی یو اینتل با قیمت مناسب را دارید با مراجعه به سایت zibokala.com میتوانید پردازنده مورد نظر خود را انتخاب و تهیه نمائید. فروشگاه اینترنتی زیبوکالا انواع مختلف پردازنده های اینتل را برای شما مهیا کرده است و شما میتوانید براساس نیاز خود ، مناسب ترین پردازنده را خریداری کنید.