تفاوت حافظه رم DDR3 با DDR4

تفاوت حافظه رم DDR3 با DDR4

در این پست از بلاگ زیبوکالا، به بررسی تفاوت حافظه رم DDR3 با DDR4 خواهیم پرداخت. در صورتی که تفاوت حافظه رم DDR3 و DDR4 را نمیدانید ، تا پایان این متن با ما همراه باشید.

قبل از اینکه DDR4 در بازار عرضه شود، حافظه رم DDR3 احتیاج های مشتریان را تامین می‌کرد. هنگامی که شرکت Hynix اعلام کرد که نخستین ماژول ۱۲۸ گیگابایتی با چگالی بالا در جهان را بنابر ۸ گیگابایت رم DDR4 گسترش داده است، رم DDR3 به آرامی محبوبیت خود را در میان اشخصا از دست داد. بعد از آن DDR3 در بازار نایاب شد.

حافظه رم چیست؟

حافظه رم ، یک حافظه دسترسی تصادفی بوده که به‌ شکل سخت افزار فیزیکی، در کامپیوتر شما جای می‌گیرد. این حافظه می‌تواند داده های شما را به شکل موقت ذخیره‌سازی کند. داده های ذخیره شده در حافظه رم، در هر زمان و به هر ترتیبی فعال بوده و قابل خواندن و نوشتن خواهد بود. این موضوع به معنی این است که رم زمان پردازش اطلاعات عملکرد بهتری دارد و بسیار سریع‌تر از حافظه داخلی عمل می کند. حافظه رم با فناوری DDR3 سومین نسل از چیزی است که هم‌اکنون با نام SDRAM یا همان حافظه دسترسی تصادفی همزمان و پویا شناخته می‌شود و قبلا، زمان انتخاب حافظه، به‌عنوان رم اصلی شناخته میشد. با این حال، از زمانی که حافظه DDR4 در سال ۲۰۱۴ معرفی شده است، شاهد کاهش گسترده فروش DDR3 در سراسر دنیا بوده‌ایم. مثل بیشتر فناوری‌های جدید، حافظه رم DDR4 با مجموعه‌ای از خصوصیت ها و پیشرفت‌های جالب نسبت به نسل قبلی خود عرضه شده است. سرعت در این فناوری بسیار بالا رفته است و شاهد ظرفیت بیشتری هم هستیم. در صورت کلی هم کیفیت ساخت بهتری برای حافظه رم DDR4 در نظر گرفته شده است.

تفاوت حافظه رم DDR3 با DDR4

 

تفاوت حافظه رم DDR3 با DDR4 در چیست؟

نخستین و بارزترین تفاوتی که میان حافظه رم DDR3 و DDR4 وجود دارد، در گره‌های پین آن‌ها می باشد. زمانی که حافظه رم DDR3 در سال ۲۰۰۷ معرفی شد، با یک گره ۲۴۰ پینی همراه بود که برای مادربردهای نسل قدیمی طراحی شده بود و در اختیار همه ی کاربران قرار گرفت. زمانی که حافظه رم DDR4 در بازار عرضه شد، شاهد گره ۲۴۰ پینی نبودیم. توسعه دهندگان از یک گره پین بزرگ‌تر ۲۸۸ واحدی بهره گیری می‌کردند که در زمان مقایسه این دو حافظه، شاهد افزایش چشمگیری در تعداد پین‌ها بودیم. این روند به معنی این است که حافظه رم DDR4 با مادربردهای DDR3 سازگاری ندارد. این موضوع به نوبه خود، به معنی هزینه‌ اضافی برای هر شخصی می باشد که می‌خواهد حافظه رم خود را از DDR3 به DDR4 ارتقا دهد و نکته‌ی منفی این ارتقا خواهد بود. از سوی دیگر، طول این دو DDR ها ، تغییری پیدا نکرده و تقریبا هر کدام ۱۳۳ میلی‌متر طول دارند. ارتفاع بین دو ماژول زمان برداشتن هیت سینک، هم مقداری بیش از یک میلی‌متر بین این دو فناوری تفاوت دارد. منتها بهتر است بدانید که با هیت سینک‌های دائما در حال تغییری که امروزه، تولیدکنندگان در بازار عرضه می‌کنند، برای ما به عنوان یک مصرف کننده، هیچ تفاوتی در دنیای واقعی ایجاد نمی‌کند. با کنار گذاشتن ظاهر این دو حافظه، در ادامه بعضی از تفاوت‌های فنی بیشتری را که حافظه رم DDR4 و DDR3 با یکدیگر دارند را بررسی خواهیم کرد.

  • اختلاف ولتاژ

هر دو حافظه رم DDR4 و DDR3 در حیطه سطح ولتاژ کاملا متفاوت از یکدیگر عمل می‌کنند. مثل همه ی مولفه‌های سخت افزاری، حافظه رم هم برای کارکرد به میزان مشخصی انرژی احتیاج دارد. حافظه رم DDR3 زمان بهره گیری به ولتاژ ۱.۵ ولتی احتیاج دارد و این موضوع در حالی است که حافظه رم نسل جدید با ۱.۲ ولت انرژی هم کار می‌کند. در یک مقیاس بزرگ‌تر، این موضوع اساسا می‌تواند به‌عنوان تقریبا ۱۵ وات اختلاف اشاره کند. از نظر کاربر روزمره، این موضوع تقریبا بی ربط به بعضی از موضوعات تلقی می‌شود. با این حال، برای کامپیوترهای بزرگ‌تری که سرورهایی با هزاران ماژول جداگانه دارند، این ۱۵ وات اضافی در هر شاخه می‌تواند به افزایش بسیاری از انرژی تبدیل شود. علاوه بر این، حافظه رم هایی با ولتاژ پایین‌تر، بسیار پایدارتر عمل می کنند و در ایجاد یک ماشین در حال اجرا، بسیار کارآمدتر هستند.

  • کلاک ساعت

فرقی ندارد که به سی پی یو، حافظه رم یا GPU در این حیطه نگاه کنیم، سرعت کلاک سخت افزار بایستی تحلیل فنی هر سخت افزاری، مهم تلقی شده و مورد بررسی قرار بگیرد. در بیشتر موارد، نه تنها این موضوع بر عملکرد سخت افزار تاثیر گذار است، بلکه بر روی قیمت هم تاثیر مستقیم می گذارد. در مقایسه با حافظه رم DDR3، حافظه رم DDR4 تفاوت قابل توجهی در کلاک ساعت دارد، منتها قبل از این که به این موضوع بپردازیم، بهتر است این نکته را بدانید که کلاک ساعت به چه معنا است و چگونه بر روی عملکرد سیستم تاثیر می‌گذارد. همان‌ گونه که در بالاتر گفتیم حافظه رم، حافظه کاری کامپیوتر شما می باشد. این رفت و آمد میان پردازنده و هارد دیسک شما بوده که اطلاعات قابل خواندن فوری را به ترتیب و در زمان معینی در خود نگه می‌دارد. اکنون، حافظه رم در مدل های مختلف و گوناگونی وجود دارد. برای مثال می‌توانیم به مدل‌های ۲ گیگابایتی، ۴ گیگابایتی، ۸ گیگابایتی و… اشاره کنیم. این عدد نمایش دهنده این است که هر بار، حافظه رم می‌تواند این بار از اطلاعات را ذخیره کند. سرعت کلاک برحسب مگاهرتز اندازه گیری می‌شود و بیانگر سرعت حافظه رم شما در زمان ارتباط با CPU است که می‌تواند اطلاعات را بخواند و بنویسد. براین اساس، به‌عنوان یک قاعده کلی، اصولا زمان بهره گیری از برنامه‌های رم با تقاضاهای زیاد مثل فتوشاپ، رم سرعت و عملکرد بهتری به همراه خواهد داشت. حداکثر سرعت حافظه رم DDR3 در حد ۲۱۳ مگاهرتز می باشد. در مقابل، حافظه رم DDR4 هم با سرعت ۲۱۳ مگاهرتز شروع شده و می‌تواند تا حداکثر ۴۸۰۰ مگاهرتز هم برسد که به معنی سرعت انتقال بسیار سریع‌تر آن می باشد. این موضوع باعث می‌شود که حافظه رم DDR4 یک قدم دیگر بهتر از نسل قبلی خود عمل کند.

 

تفاوت حافظه رم DDR3 با DDR4

 

  • الگوریتم تازه‌سازی

الگوریتم تازه سازی یا Refresh Rate، به معنای این است که حافظه رم شما چندبار می‌تواند خود را تازه‌سازی کند تا مطمئن شود که بیش از حد بیکار نخواهد بود. حافظه رم قدیمی DDR3 برای این منظور از دو الگوریتم مختلف بهره گیری می کرد که شامل الگوریتم AR برای بازخوانی اتوماتیک و الگوریتم SR برای تازه‌سازی خودکار میشد. براساس سناریو و مقدار استرس وارد شده به سیستم، این دو می‌تواند تغییر پیدا کند. اما حافظه رم DDR4 تنها از تازه‌سازی اتوماتیک بهره گیری می‌کند؛ به این معنا که به صورت فعال حافظه رم تازه‌سازی شده و تا هنگامی ادامه پیدا می‌کند که این اطمینان وجود داشته باشد که هیچ داده ی تازه‌ای در انتظار پردازش نمی باشد. چنین روندی منجر می‌شود که با حافظه رم DDR4، شاهد مصرف کمتری از انرژی باشیم. این راه برای تولید کنندگان هم همیشه هموار خواهد بود که تنها از AR بهره گیری کرده و یک محصول کارآمد داشته باشند.

  • تاخیر زمانی

تاخیر، یا زمان بندی حافظه، تجزیه و تحلیل سرعت سریع حافظه رم شما زمان انجام عملیات لازم برای خواندن و یا نوشتن اطلاعات ذخیره شده است. زمان بندی حافظه در نانو ثانیه اندازه گیری می‌شود و اصولا در چهار پارامتر اصلی CL، RP، RCD و RAS نشان داده می‌شود. هر پارامتر، مربوط به عملکرد مختلفی بوده که حافظه رم بایستی زمان مکان یابی اطلاعات بهره گیری شده از طریق یک برنامه انجام دهد. بدون داشتن المان‌های فنی زیاد، می‌توان فناوری حافظه رم را مثل صفحه های گسترده اکسل در نظر گرفت.

زمان ذخیره‌سازی داده های مورد احتیاج برنامه‌های سیستم کاربر، از سطرها و ستون‌ها بهره گیری می‌شود. براین اساس، زمانی که برنامه‌ای احتیاج به بهره گیری از اطلاعات ذخیره شده برروی حافظه رم داشته باشد، این حافظه بایستی داده‌های درخواستی را با تعیین یک ستون و ردیف جداگانه پیدا کند. به عنوان یک قانون کلی، زمان بندی سریع‌تر اصولا به معنی عملکرد بهتر می باشد.

حافظه رم DDR3 در حال حاضر با ۱۱ کلاک ساعت کار می‌کند که برای تکمیل خواندن به ۱.۷۵ نانو ثانیه زمان احتیاج دارد. از سوی دیگر، حافظه رم DDR4 هم با ۱۵ کلاک ساعت کار می‌کند که برای انجام همان کار، به ۱۴.۰۶ نانو ثانیه زمان احتیاج خواهد داشت. این اختلاف تقریبا ۲% می باشد و قطعا تفاوت خیلی زیادی نخواهد بود. منتها می‌توان روی آن حساب کرد.

  • ظرفیت حافظه

ظرفیت حافظه کاملا در طی این دو فناوری رو به جلو می باشد و یک پیروزی کامل برای DDR4 محسوب می‌شود. ظرفیت حافظه اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است، خصوصا زمانی که به تسک‌های چند وظیفه‌ای یا بازی کردن نگاه کنیم، ظرفیت بیشتر یکی از علت های مهمی است که افراد می‌توانند حافظه رم DDR4 را انتخاب کنند. حافظه رم DDR3 از ۵۱۲ مگابایت تا ۸ گیگابایت عرضه شده است؛ این موضوع در حالی است که حافظه رم DDR4، در مقایسه، از ۴ گیگابایت تا ۱۶ گیگابایت را پشتیبانی می‌کند.

 

تفاوت حافظه رم DDR3 با DDR4

 

  • عملکرد کارکرد همزمان DDR3 و DDR4

تفاوت دیگری که میان حافظه رم DDR3 و DDR4 وجود دارد، چگونگی قرارگیری فیزیکی پین‌ها در هر ماژول می باشد. حافظه رم DDR3 از کانکتور ۲۴۰ پین بهره گیری می‌کند و تفاوتی که میان این دو حافظه رم وجود دارد، باعث چنین اختلافی می‌شود. اکنون ممکن است این سوال را داشته باشید که چرا این تفاوت وجود دارد؟ مادربرد و سی پی یویی که با حافظه رم DDR3 کار می‌کند، نمی‌تواند با حافظه رم DDR4 کار کند و برعکس این قضیه هم وجود دارد. اتصال های مختلف، اطمینان می‌دهند که هیچ کس به صورت تصادفی نوع اشتباهی از حافظه را نصب نخواهد کرد.

همچنین بایستی توجه داشته باشید که همه‌ی حافظه ی رم‌ها با همه ی پردازنده‌ها حتی با قرار گرفتن در مادربرد کار نمی‌کنند. بدین ترتیب شما بایستی زمانی را برای تحقیق کنار بگذارید و از سازگاری کل قسمت‌های کامپیوتر شخصی خود اطمینان حاصل کنید. حافظه رم DDR3L می‌تواند هم در ۱.۵ ولت و هم در ۱.۳۵ ولت کار کند و این موضو در صورتی است که حافظه رم DDR3 فقط در ۱.۵ ولت کار می‌کند.

آیا برای گیمینگ، حافظه رم DDR4 از DDR3 بهتر است؟

از این لحاظ اختلاف بسیار کمی میان DDR4 و DDR3 وجود دارد. در آزمایشی که با سی پی یو و مادربوردهای یکسان و دو حافظه رم متفاوت DDR3 و DDR4 انجام شد، معین شد که تفاوت خیلی زیادی میان DDR4 و DDR3 از این منظر وجود ندارد. در حقیقت تنها تفاوت موجود در زمینه فریم در ثانیه می باشد که در زمینه گیمینگ، چندان قابل توجه نیست.

خرید حافظه رم DDR4

در صورتی که قصد خرید حافظه رم DDR4 با بهترین قیمت را دارید ، با مراجعه به سایت zibokala.com ، می توانید حافظه مورد احتیاج خود را انتخاب و با کمترین قیمت خریداری کنید.