آموزش تبدیل پارتیشن MBR به GPT بدون پاک شدن اطلاعات
مطمئناً شما هم با پیامی مرتبط با تغییر نوع هارد دیسک خود از GPT به MBR یا برعکس در هنگام نصب ویندوز مواجه شدهاید. اما بهترین راهکار در این شرایط چیست؟ وجود روشهای بسیار ساده برای تبدیل پارتیشن هارد MBR به GPT در ویندوز، که اجرای آنها بدون آسیب به دادهها و اطلاعات شما امکانپذیر است، این مسئله را حل میکند. در این مقاله از فروشگاه اینترنتی زیبوکالا، به بررسی و آموزش تبدیل پارتیشن MBR به GPT بدون پاک شدن اطلاعات خواهیم پرداخت. روز به روز شاهد پیشرفت تکنولوژی ذخیرهسازی و افزایش ظرفیت هارد درایوها هستیم، بنابراین استفاده از فرمتهای قدیمی پارتیشنبندی دیگر جوابگوی نیازهای جدید ذخیرهسازی نمیباشد. فرمت MBR به عنوان یک فرمت تقریباً قدیمی تلقی میشود و قادر به تأمین نیازهای جدید ذخیرهسازی نمیباشد.
جدول پارتیشن چیست؟
به زبان ساده، هر درایوی که روی هارد شما وجود دارد، برای مدیریت اطلاعاتش نیاز به یک جدول پارتیشن دارد، که به آن Partition Table هم میگویند. این جدول پارتیشن به ماشین مجازی میگوید که بخشهای مختلف درایو کجا قرار دارند و به سیستمعامل کمک میکند تا فایلهای خود را پیدا کند.
به سادگی باید گفت که جدول پارتیشن، به سیستمعامل اطلاعات میدهد که چگونه باید از دادههای پارتیشنها و تقسیمبندی سکتورها استفاده کند. سیستمعامل از دو نوع جدول پارتیشن استفاده میکند؛ یکی به نام Master Boot Record یا به اختصار MBR و دیگری به نام GUID Partition Table یا به اختصار GPT.
گاهی اوقات، نیاز است که بین این دو جدول، MBR و GPT، جابجا شوید. این کار ممکن است نیاز به حذف اطلاعات موجود بر روی هارد داشته باشد.
پارتیشن MBR چیست؟
کلمه MBR مخفف عبارت Master Boot Record بوده که از جدول پارتیشن استاندارد BIOS بهره گیری میکند. زمانی که یک درایو را فرمت میکنیم، یک سکتور ایجاد میشود که حاوی اطلاعات مربوط به ساختار پارتیشنبندی، پارتیشن بوت سیستمعامل و سایر موارد است. یکی از محدودیتهای فرمت MBR این است که تنها تا ظرفیت ۲ ترابایتی پارتیشن را شناسایی و پشتیبانی میکند و بیش از این حد تشخیص داده نمیشود.
همچنین، این فرمت تنها امکان ایجاد 4 پارتیشن اصلی (primary) را فراهم میکند. از طرف دیگر، فرمت GPT برای حل این محدودیتها ایجاد شده است. این فرمت به شما اجازه ایجاد بیشتر از 4 پارتیشن اصلی را میدهد و قادر به شناسایی پارتیشنهای با ظرفیت بیشتر از دو ترابایت میباشد. از این رو، اگر نیاز به ایجاد بیشتر از 4 پارتیشن یا استفاده از پارتیشن با ظرفیت بیشتر دارید، بهتر است از فرمت GPT استفاده نمایید.
پارتیشن GPT چیست؟
GPT به عنوان اختصاری از Guid Partition Table شناخته میشود. در این نوع فرمت، هیچگونه محدودیتی در حجم پارتیشن وجود ندارد و این امکان وجود دارد که حجم پارتیشن تا ۹.۴ زتابایت افزایش یابد.
یکی از مزایای دیگر این فرمت، قابلیت ایجاد تا ۱۲۸ پارتیشن است. به همین دلیل، GPT نه تنها انعطاف پذیرتر از MBR بوده بلکه به طبیعت عملکرد بهتری نیز دارد.
اما لازم است توجه داشته باشید که برای نصب سیستمعامل، حتماً باید از فرمت GPT استفاده کرده و از راه UEFI بوت نمایید. این امر به طبیعت نیازمند داشتن امکانات UEFI در مادربورد شما است.
تفاوتهای عمومی میان GPT و MBR
GPT |
MBR | |
نوع پارتیشن | در هر پارتیشن ذخیره می شود | در سکتور بوت ذخیره می شود |
بهترین سیستم جهت پیکربندی | روی همه نوع سیستم | سیستمهای قدیمی |
قابلیت بوت سیستمعامل | دارد، با فریمور UEFI | دارد |
ابعاد هر پارتیشن | تا 18 اگزابایت | تا 2 ترابایت |
محدودیت پارتیشن | تا 128 پارتیشن اولیه | تا 4 پارتیشن اولیه |
تبدیل پارتیشن هارد MBR به GPT
همانگونه که گفتیم، GPT به عنوان جدیدترین نوع جدول پارتیشن با ارائه بازیابی بهتر و سازگاری کلی برخوردار است. در گذشته، تبدیل MBR به GPT به معنای پاک کردن درایو به عنوان بخشی از فرآیند کانورت شناخته میشد. اکنون، دو ابزار وجود دارند که میتوانید با استفاده از آنها درایو خود را بدون از دست دادن اطلاعات و با آسودهخاطر تبدیل کنید.
تبدیل پارتیشن هارد MBR به GPT با Command Prompt و MBR2GPT
MBR2GPT، یک ابزار ارائه شده توسط مایکروسافت، از قبل در سیستم شما موجود است و به عنوان یک بخش از بهروزرسانی Windows 10 Creators معرفی شده است. این ابزار به شما این امکان را میدهد تا با کمترین مشکلات ممکن، درایو MBR خود را به فرمت GPT تبدیل کنید. در ادامه، توضیحاتی درباره نحوه انجام این کار به شما خواهیم گفت:
ابتدا بر روی منوی Start کلیک راست کرده و گزینه Disk Management را انتخاب کنید. سپس، درایوی که میخواهید تبدیل کنید را پیدا کرده و روی آن کلیک راست نمایید.
در ادامه، گزینه Properties را انتخاب کنید و به سربرگ Volume بروید. در بخش Partition Style، نوع پارتیشن فعلی خود را (که MBR است) مشاهده کرده و در بخش Disk، شماره هارد خود را مشاهده نمایید. (به عنوان مثال Disk 0)
برای شروع، کلیدهای ویندوز و X را همزمان فشار دهید و سپس از میان گزینهها ، Command Prompt (Admin) را انتخاب نمایید. یا اینکه میتوانید به صفحه منوی Start بروید، در آنجا کلمه “Command Prompt” را سرچ کنید و از نتایج حاصل شده، روی آیکون Command Prompt کلیک راست کنید و گزینه “Run as Administrator” را انتخاب نمایید. حالا با استفاده از دستور زیر، دیسک مورد نظر برای تبدیل را تعیین نمایید.
mbr2gpt /validate /disk:[enter your disk number here] /allowFullOS
به جای :[enter your disk number here] باید شماره دیسک خود را که در بالا نحوه پیدا کردن آن را یاد دادیم، تایپ کنید.
عملیات اعتبارسنجی تنها در چند لحظه به پایان میرسد. در صورتی که دیسک مورد نظر شما با شرایط مورد نیاز برای تبدیل همخوانی نداشته باشد، با خطایی مواجه خواهید شد.
به عنوان مثال، خطای زیر به دلیل عدم ارتباط با یک درایو نامعتبر ایجاد شده است که شرایط لازم برای تبدیل را فراهم نمیکند. سپس، دستور زیر را تایپ کرده و اینتر را بزنید تا پروسه تبدیل آغاز شود. این فرآیند بسیار سریع اجرا میشود و تنها چند ثانیه زمان میبرد.
mbr2gpt /convert /disk:[enter your disk number here] /allowFullOS
برای فعالسازی حالت UEFI، لازم است تنظیمات فریمویر سیستم خود را تغییر دهید. پس از راهاندازی مجدد سیستم، کلید BIOS/UEFI را فشار دهید. بر خلاف حالتهای قدیمی یا دیگر معادلها، نوع بوت را به حالت UEFI تغییر دهید.
استفاده از نرمافزار EaseUS برای تبدیل پارتیشن هارد MBR به GPT
روش دوم برای تغییر فرمت پارتیشن های هارد از MBR به GPT، استفاده از ابزار EaseUS Partition Master Professional میباشد. برای این منظور، به وبسایت EaseUS Partition Master مراجعه نموده و سپس برنامه را دانلود و نصب نمایید (لطفاً توجه داشته باشید که نسخه آزمایشی این برنامه به صورت رایگان در دسترس میباشد).
نرمافزار EaseUS Partition Master را باز کنید و منتظر بارگذاری درایوهای خود باشید. سپس، درایوی که میخواهید تبدیل کنید را انتخاب کرده و با راست کلیک بر روی آن، گزینه Convert MBR to GPT را انتخاب نمایید.
در ادامه، دکمه Apply را در نوار ابزار انتخاب کنید. پس از اعمال تغییرات، سیستم شما بهطور خودکار راهاندازی میشود. به صفحه عملکرد EaseUS Partition Master منتقل میشوید که مراحل تبدیل را نشان میدهد. برای راهاندازی به حالت UEFI، نیاز است تنظیمات فریم ویر سیستم را تغییر دهید. پس از راهاندازی مجدد سیستم، کلید ورود به BIOS/UEFI را فشار دهید. برخلاف حالتهای قدیمی یا موارد دیگر، نوع بوت را به حالت UEFI تغییر دهید.
اکنون که با موفقیت درایو قدیمی MBR خود را به درایو GPT تبدیل کردهاید، به شما کنترل بیشتری برای مدیریت و استفاده از درایوتان اعطا شده است. در صورتی که پس از تغییر فرمت پارتیشن هارد، سیستم شما با مشکل مواجه شد، به یاد داشته باشید که به تنظیمات BIOS/UEFI خود مراجعه کنید و اطمینان حاصل کنید که گزینه بوت UEFI به درستی فعال شده باشد.
آیا امکان نابودی اطلاعات هنگام تبدیل پارتیشن هارد وجود دارد؟
فرآیند تبدیل پارتیشن هارد به صورت خودکار باعث حذف اطلاعات موجود بر روی هارد دیسک شما نمیشود. با این حال، بهتر است قبل از شروع این عملیات، از اطلاعات مهم خود یک نسخهپشتیبان تهیه کنید.
به عنوان یک مثال، ممکن است در طول تبدیل پارتیشن هارد با یک قطعی برق مواجه شوید و در نتیجه، این فرآیند به طور کامل انجام نشود و درایو شما در سیستم شناسایی نشود. همچنین لازم به ذکر است بدانید که در تبدیل پارتیشن هارد از MBR به GPT، امکان بازگشت به حالت قبلی وجود ندارد مگر این که تصمیم به حذف کامل درایو خود داشته باشید.
آیا کارایی ابزار رایگان مایکروسافت همانند EaseUS Partition Master است؟
این نرمافزار برای انجام وظایف اساسی مدیریت پارتیشن، مانند تبدیل MBR به GPT و انتقال اطلاعات سیستمعامل به دیسک جدید (HDD یا SSD) مناسب است. با این حال، برای بهرهمندی از قابلیتهای پیشرفتهتر، نرمافزار EaseUS Partition Master به شما توصیه میشود، زیرا دارای امکانات فراوانی بوده که به نسبت ابزار تبدیل پارتیشن مایکروسافت، قدرتمندتر میباشد.
از طریق این ابزار، قابلیت کنترل بهتر بر روی هارد دیسکهای خود را خواهید داشت و تمامی عملیاتهای مدیریت، تنظیم، پشتیبانگیری، و … را به طور جامع انجام خواهید داد.
چرا باید پارتیشن MBR را به GPT تبدیل کنیم؟
پارتیشن GPT به عنوان جدیدترین فرمت جدول پارتیشن، بازیابی بهتر و سازگاری کلی بهتر را فراهم میکند. بهطور مقابل، MBR بهعنوان گزینهای قدیمیتر با محدودیتهای خود مواجه است. از این رو، با تبدیل پارتیشن از MBR به GPT میتوان از مزایای این فرمت پارتیشن بهرهمند شد.