آموزش رمزگذاری روی فایل در ویندوز
آموزش رمزگذاری روی فایل در ویندوز

آموزش رمزگذاری روی فایل در ویندوز

رمزگذاری فایل‌ها یکی از روش‌های مؤثر برای حفاظت از اطلاعات حساس کاربران در برابر تهدیدات مختلف محسوب می‌شود. اما این فرآیند مانند یک شمشیر دو لبه است؛ اگر با دقت لازم انجام نشود، ممکن است منجر به از دست دادن اطلاعات شود. به همین دلیل، در ادامه به انواع روش‌های صحیح رمزگذاری و رمزگشایی پوشه و فایل با استفاده از ابزارهای موجود در ویندوز می‌پردازیم.

در دنیای دیجیتال، حفاظت از داده‌ها در برابر استفاده‌های غیرمجاز بسیار حیاتی است، و رمزگذاری یکی از مهمترین روش‌های این حفاظت می باشد. کاربران می‌توانند با استفاده از ابزارهای مختلف، اطلاعات خود را رمزگذاری کرده و با استفاده از یک گذرواژه به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند. اما وقتی فایل‌ها به‌طور ناخواسته یا توسط بدافزارها رمزگذاری می‌شوند، ممکن است به مشکل برخورد کنیم.

خوشبختانه، روش‌هایی برای بازیابی اطلاعات رمزگذاری شده وجود دارد و کاربران می‌توانند از ابزارهای موجود در ویندوز برای رمزگذاری اطلاعات خود استفاده کنند. در این متن از بلاگ فروشگاه اینترنتی زیبوکالا، به روش‌های صحیح آموزش رمزگذاری روی فایل در ویندوز خواهیم پرداخت، تا پایان متن با ما همراه باشید.

رمزگذاری و رمزگشایی چیست؟

به صورت خلاصه رمزگذاری این است که با مخفی کردن داده‌ها، امنیت آنها افزایش می‌یابد تا برای افراد غیرمجاز قابل دسترسی نباشند. این داده‌ها با استفاده از الگوریتم‌های خاص به صورت رمزنگاری شده و محافظت می‌شوند.

ایجاد رمز عبور برای فایل‌ها در ویندوز اطمینان حاصل می کند که افراد غیرمجاز به داده‌ها دسترسی نداشته باشند. بنابراین، رمزنگاری می‌تواند گزینه‌ای اساسی برای ارتباطات امن و جلوگیری از افشای داده‌ها باشد.

حتی اگر داده‌های رمزگذاری‌شده در دسترس هم قرار بگیرند، غیرقابل خواندن هستند. اما اگر هکرها موفق به به‌دست آوردن کلیدهای رمزگشایی شوند، داده‌های شما در معرض خطر قرار می‌گیرند. در ادامه، به روش‌های رمزگذاری روی فولدرهای کامپیوتر خواهیم پرداخت.

آموزش رمزگذاری روی فایل در ویندوز

آسان ترین روش رمزگذاری روی فایل در ویندوز چیست؟

در ساده‌ترین حالت ممکن، می‌توانید در ویندوز از دستور cipher برای قفل‌گذاری فولدرها استفاده کنید. این دستور با الگوریتم داخلی و منحصر به فرد برای هر سیستم کار می‌کند و می‌تواند رمزگذاری فایل‌ها را انجام دهد. همچنین، می‌توانید با استفاده از نرم‌افزارهای قفل‌گذاری فولدر، این کار را انجام دهید.

در این بخش از آموزش، برای رمزگذاری یک پوشه، مراحل زیر را انجام دهید:

  1. در منوی استارت، عبارت CMD را در نوار جستجو وارد کرده و برنامه Command Prompt را اجرا کنید.
  2. اکنون باید مسیر دستوری را به پوشه‌ای که فایل‌های مورد نظر در آن قرار دارند تغییر دهید. به عنوان مثال، برای قفل گذاری روی فولدر Test که در دسکتاپ شما قرار دارد، از دستور cd Desktop\Test بهره گیری کنید.
  3. بعد از آن، عبارت cipher /e را تایپ کرده و Enter را فشار دهید تا فایل‌ها رمزگذاری شوند. سپس ویندوز با پیام تاییدی به شما اعلام می‌کند که عملیات رمزگذاری بر روی فایل‌ها با موفقیت انجام شده است.

حتما به یاد داشته باشید که در ویندوز نسخه Home امکان رمزگذاری فایل‌ها از طریق خط فرمان CMD وجود ندارد، بنابراین باید از نسخه‌های Pro یا Enterprise استفاده کنید. اگر داده‌های شما در معرض خطر هستند، استفاده از آموزش رمزگذاری روی پوشه‌ها یک انتخاب خوب به نظر می‌رسد. ایجاد پسورد برای فایل‌ها در ویندوز از طریق خط فرمان شاید بهترین روش نباشد، اما یک گزینه ساده بوده که همیشه قابل دسترسی است.

قفل کردن فایل در ویندوز ۱۰ با استفاده از نرم افزار Wise Folder Hider

برای رمزگذاری روی فولدرها در ویندوز ۱۰، ابتدا برنامه Wise Folder Hider را از منبع معتبری دانلود کنید و سپس آن را نصب کنید. پس از نصب، برنامه را اجرا کنید و یک رمز عبور برای آن انتخاب کنید.

این رمز عبور همان رمزی بوده که باید هر بار که می‌خواهید برنامه Wise Folder Hider را اجرا کنید، وارد کنید. سپس بر روی سربرگ “Hide File” کلیک کرده و گزینه “Hide folder” را انتخاب کنید. سپس پوشه‌ای که می‌خواهید برای آن رمزگذاری کنید، را انتخاب نمایید.

پس از انتخاب پوشه، فوراً از دیدگان ناپدید می‌شود. برای مشاهده دوباره پوشه، روی آیکون منو از سمت راست کلیک کرده و گزینه “OPEN” را انتخاب کنید. در نتیجه، File Explorer باز خواهد شد.

برای پنهان کردن دوباره پوشه، گزینه “Close” را انتخاب نمایید. برای بازیابی پوشه، باید گزینه “Unhide” را فعال کنید. به منظور افزایش امنیت، می‌توانید رمز دیگری را نیز برای پوشه خود تنظیم کنید.

در این حالت، قبل از باز کردن پوشه، باید رمز دیگر را وارد نمایید. در حالت پیشین، رمز فقط برای ورود به برنامه Wise Folder Hider استفاده می‌شد. برای تنظیم رمز جدید، روی دکمه جهت پایین در مسیر پوشه کلیک کنید و گزینه “Set password” را انتخاب کنید.

آموزش رمزگذاری روی فایل در ویندوز

رمز گذاشتن روی پوشه با برنامه 7Zip

یک راه دیگر برای انجام این کار بهره گیری از برنامه 7-Zip می باشد. این برنامه پوشه را پنهان نمی‌کند، بلکه یک نسخه فشرده از آن ایجاد می‌کند (با فرمت Zip) و سپس آن را رمزگذاری می‌کند. برای این کار، روی پوشه مورد نظر خود راست کلیک کرده و گزینه “۷-Zip” > “Add to archive” را انتخاب کنید.

در کادر متن Encryption، رمزی را وارد کنید. همچنین می‌توانید سایر تنظیمات را نیز تغییر دهید. به عنوان مثال، با انتخاب Encrypt file names، نام فایل‌ها بدون وارد کردن رمز نمایش داده نخواهد شد.

بخش Archive نام و مسیر فایل را نشان می‌دهد و می‌توانید آن را تغییر دهید و نام دلخواهی برای فایل قرار دهید یا مسیر دیگری را انتخاب کنید تا فایل در آن جا ذخیره شود. در نهایت، روی دکمه OK کلیک کنید.

نحوه‌ رمزگشایی و بازیابی فایل‌ها در ویندوز ۱۰

رمزگشایی، فرآیندی است که محتوای رمزنگاری‌شده‌ی مبهم را به محتوای ساده‌تر و قابل خواندن تبدیل می‌کند. در مورد قفل‌گذاری فولدر در ویندوز ۱۰ صحبت کرده‌ایم، اما اگر شما قربانی حملات باج‌افزاری شده‌اید، می‌توانید از روش‌های زیر برای بازیابی اطلاعات خود استفاده نمایید.

رمزگشایی فایل‌ها از طریق Command Prompt

در ادامه آموزش گذاشتن رمز عبور روی فایل‌های کامپیوتر، شما می‌توانید فایل‌ها و پوشه‌های رمزنگاری شده خود را در محیط ویندوز با استفاده از فرمان‌های Command Prompt یا همان محیط خط فرمان (cmd) رمزگشایی کنید.

برای گذاشتن رمز عبور روی فایل، کافیست برنامه CMD را اجرا کنید. برای انجام این کار، می‌توانید در نوار جستجوی منوی Start عبارت Command Prompt را تایپ کنید تا به این برنامه دسترسی پیدا کنید. اکنون وقت آن رسیده که با اجرای چند دستور به فایل‌های رمزگذاری شده خود دسترسی پیدا کنید. برای رمزگشایی یک پوشه، دستور زیر را وارد کنید:

cipher /d “Path”

همچنین، برای بازکردن یک پوشه به همراه تمامی زیرپوشه‌ها و فایل‌های داخل آن، می‌توانید از دستور زیر استفاده کنید. لطفاً به‌جای عبارت “path”، نام پوشه اصلی همراه با مسیر کامل آن را قرار دهید.

cipher /d /s:”Path”

رمزگذاری و رمزگشایی چیست؟

رمزگشایی فایل‌ها از قسمت Properties

پس از رمزگذاری فایل در ویندوز، اگر از EFS برای رمزگذاری فایل‌های خود استفاده کرده‌اید، می‌توانید آن‌ها را به راحتی از قسمت (Properties) رمزگشایی کنید. برای انجام این کار، روی فایل رمزگذاری شده راست کلیک کنید و گزینه‌ی Properties را انتخاب نمایید.

به تب General بروید و بر روی گزینه Advanced کلیک کنید. در آنجا، تیک گزینه Encrypt content to secure data را بردارید و گزینه OK را انتخاب کنید.

سپس یک پنجره باز می‌شود و شما باید انتخاب کنید که آیا این تغییرات فقط بر روی این پوشه اعمال شود یا همه زیرپوشه‌ها و فایل‌ها نیز شامل شوند. بعد از انتخاب گزینه مورد نظر، روی OK کلیک کنید و منتظر بمانید تا فایل‌ها رمزگشایی شوند.

آیا رمزگذاری و رمزگشایی فایل ها به آنها آسیب وارد می کند؟

رمزگذاری فایل‌ها و پوشه‌ها باعث محافظت از محتوای آنها در برابر دسترسی غیرمجاز می‌شود، به خصوص زمانی که آنها به صورت فایل‌های زیپ فشرده شده باشند. این کار بدون هیچ تغییر یا آسیبی به فایل‌ها و پوشه‌ها انجام می‌شود. اما ممکن است در برخی مواقع، به خاطر فراموشی رمز عبور، دسترسی به فایل‌های رمزگذاری شده دچار مشکل شود.

سخن آخر

در این مقاله، به بررسی روش‌های مختلف رمزگذاری بر روی پوشه‌ها و فایل‌ها پرداخته شد. به عبارت دیگر، روش‌های مختلف قفل کردن پوشه‌ها و فایل‌ها در ویندوز و یا هر سیستم عامل دیگری روش های خاص خود را به همراه دارد که در این مطلب به آنها پرداختیم.