تفاوت پردازنده اینتل با پردازنده ای ام دی

تفاوت پردازنده اینتل با پردازنده ای ام دی

در این پست از بلاگ زیبوکالا تفاوت پردازنده اینتل با پردازنده ای ام دی را خواهیم گفت ، تا انتهای متن با ما همراه باشید.

همانگونه که میدانید پردازنده اصلی ترین قطعه در کامپیوتر است و به عنوان مغز کامپیوتر محسوب می شود، ما بین تولید کننده های پردازنده های کامپیوتری ، شرکت intel و AMD جزء قوی ترین و معروف ترین برندهای تولید کننده های پردازنده هستند که همیشه با یکدیگر رقابت داشته اند و دارند. در صورتی که قصد خرید پردازنده برای لپ تاپ یا کامپیوتر خود داشته باشید با این سوال روبه رو خواهید شد که پردازنده اینتل بهتر است یا ای ام دی ؟ تفاوت پردازنده اینتل با پردازنده ای ام دی در چیست؟  در ادامه متن به شما خواهیم گفت که کدام پردازنده مناسب تر و کاربردی تر است.

معیارهای مقایسه سی پی یو اینتل با ای ام دی

برای مقایسه پردازنده اینتل با ای ام دی فاکتورهای معینی وجود دارد که در بررسی آن ها مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

  1. سرعت کلاک

سرعت کلاک به مقدار دستور العمل های اجرا شده در هر ثانیه است که با واحد هرتز اندازه گیری می شود. هنگامی که به شما گفته می شود که که یک پردازنده شامل هسته ای 3.5 گیگاهرتزی است ، به این معنا است که سی پی یو می تواند 3.5 میلیارد چرخه یا دستورالعمل را در ثانیه اجرا کند. هر پردازنده شامل دو سرعت معین در هر هسته است که شامل سرعت پایه Base و سرعت Turbo است. سرعت پایه سرعتی است که پردازنده در حالت کلی از آن بهره گیری می کند و بسیاری از پردازش ها را پشتیانی می کند. سرعت توربو سرعتی است که پردازنده در حداکثر توان خود عرضه می دهد و می تواند در اثر بهره گیری نادرست و اشتباه ، به سی پی یو آسیب وارد می کند. این معیار اهمیت زیادی در مقایسه پردازنده اینتل با ای ام دی دارد.

  1. تعداد هسته ها

تعداد هسته ها یا همان Core Count که در آن هر هسته یک واحد پردازش مستقل است و تعداد تسک یا فرایند های مستقل از هم را که به شکل مجزا یا همزمان اجرا میشوند معین می کند. در گذشته هر سی پی یو فقط یک هسته داشت و فقط بر یک پردازش در آن واحد تمرکز داشت. منتها در حال حاضر سی پی یوها با 12 الی 18 یا حتی 64 هسته عرضه می شوند. هر هسته فیزیکی میتواند به دو هسته مجازی تبدیل بشود که هر کدام فرآیند مستقلی را دنبال کنند. بنابراین در صورت داشتن یک پردازنده دو هسته ای ، میتوانید 4 هسته مجازی داشته باشید.

  1. Multi-Threading

یکی از پارامترهای مهم و اساسی در مقایسه پردازنده های اینتل با ای ام دی ، Multi-Threading است. Multi-Threading یا اجرای همزمان بیش از یک تسک در یک هسته که در intel با عنوان Hyper-threading و در ای ام دی با عنوان SMT شناخته می شود. بایستی در نظر داشته باشید که همه ی مدل های سی پی یو ها ، خصوصا پردازنده های رده پایین از این خصوصیت پشتیبانی نمی کنند. بنابراین در صورتی که پردازنده 2 هسته ای بدون قابلیت Multi-Threading داشته باشید ، این پردازشگر فقط دو پردازش را به صورت همزمان انجام میدهد.

  1. حافظه کش

حافظه کش که یک رم بسیار سریع در سی پی یو است در مقایسه با رم اصلی کامپیوتر در فاصله نزدیک تری به سی پی یو قرار گرفته است. هدف از بهره گیری از کش ، افزایش سرعت جابه جایی داده ها بین سی پی یو و رم است. حافظه کش در سه سطح L1,L2 و L3 عرضه می شود که L1 مهم ترین و سریع ترین رم پردازنده و نیز گران ترین آن می باشد. حافظه کش نقش بسیار مهمی در عملکرد پردازنده و ارتباط آن با سایر اجزای کامپیوتر دارد.

معرفی شرکت ای ام دی

شرکت ای ام دی در سال 1969 در کالیفرنیا تاسیس شد. کلیه ی فعالیت های ای ام دی از ابتدای تاسیس بر روب مدارهای نیمه هادی متمرکز شده بود. اکنون شرکت AMD پردازنده های مرکزی کامپیوتر و لپ تاپ ، پردازنده های گرافیکی ، پردازنده های Workstation و مجتمع و نیز چیپست های مادربورد را تولید میکند. شرکت ای ام دی در سال 2006 شرکت ATI را خرید تا بتواند با بهره گیری از این شرکت ، سهم خود را در بازار پردازنده های گرافیکی افزایش بدهد و عنوان بزرگترین تولیدکننده پرازنده را لقب بگیرد. لازم به ذکر است بدانید که شرکت ای ام دی در ابتدای فعالیت خود در رقابت با اینتل کم آورد و تا مرز ورشکستگی نیز پیش رفت اما اخیرا بعد از تولید پردازنده ها و گرافیک بسیار قوی خود قسمت زیادی از فروش بازار را در دست گرفت و رقیب سر سخت اینتل شد.

حروف انتهای سی پی یو ای ام دی به چه معنایی است؟

G : به معنای این که این پردازنده از Radeon Vega Graphics بهره گیری میکند

X : توان بالای پردازنده

U : تاکید بر روی مصرف پایین پردازنده دارد

H : عملکرد عالی پردازنده

معرفی شرکت اینتل

شرکت اینتل در سال 1968 توسط رابرت نویس و گوردون مور تاسیس شد و مبدا فناوری ریزپردازنده x86 شناخته می شود. این شرکت در اواسط دهه 1970 قدرتمند ترین تراشه خود را که تراشه 8086 نام داشت معرفی کرد. این تراشه باعث تحول بسیار بزرگی در فناوری ریزپردازنده ها شد. در سال 2013 موسسه اینتر برند ، شرکت اینتل را به عنوان هفتمین برند ارزشمند جهان معرفی کرد.

نام گذاری پردازنده های اینتل به چه صورت است و به چند دسته تقسیم می شوند ؟

همه ی محصولات اینتل از نام مخصوص مانند intel Core i5 8400K  برخودارهستند

Core : نمایش دهنده سری هر پردازنده

I5 : تعداد هسته های هر پردازنده به عدد ix بستگی دارد ، به عنوان مثال 6 یا 4 هسته. عدد ذکر شده هر مقدار بیشتر باشد به معنای قدرت بیشتر است. در حالت کلی پردازنده های سری Core i به ورژن های i3 , i5 , i7 و i8 تقسیم بندی می شوند.

8400 : نخستین رقم این عدد نشان دهنده نسل سی پی یو است. برای مثال 8400 یعنی نسل 8 . سه رقم بعدی آن نمایش دهنده مدل پردازنده است که هر مقدار بالاتر باشد یعنی جدید تر است.

K : این پسوند ، خصوصیت خاص پردازنده را نمایش میدهد. K  به معنای قابلیت اورکلاک بودن پردازنده است.

دسته بندی پردازنده های اینتل و ای ام دی

با تحلیل معیارهای مقایسه سی پی یوهای ای ام دی و اینتل ، محصولات این دو شرکت را می توان در دسته بندی های مختلفی قرار داد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

  • سی پی یو های ضعیف و ارزان

این مدل از پردازنده ها در بیشتر گجت ها و لوازم الکترونیکی مثل موبایل و تبلت بهره گیری می شوند و کاربری محدودی نسبت به کامپیوتر دارند. سری ATOM و Core M در محصول های اینتل جزء این دسته هستند ، در صورتی که ای ام دی محصولی در این رده ندارد.

  • سی پی یو های سطح پایه یا رده پایین

این مدل از سی پی یو ها ، سی پی یوهای کامپیوتر یا لپ تاپ هستند که عملکرد ضعیفی دارند اما قیمت مناسبی دارند.این مدل از سی پی یو ها برای انجام کارهای روزمره مثل وبگردی ، تماشای فیلم مناسب هستند. سری Celeron و Pentium در اینتل و سری Athlon برای ای ام دی.

  • سی پی یو های رده میانی

این مدل از سی پی یو ها ، سی پی یوهای چند هسته ای با قابلیت Multi-Threading می باشند. منتها امکان دارد در بعضی از مدل ها حالت توربو یا SMT داخلشان فعال نباشد. البته بهتر است بدانید که این پردازنده ها در مدل های مختلف ، تعداد هسته های گوناگون و سرعت های متفاوت در بازار عرضه می شوند. سری Core x در اینتل و Ryzen در ای ام دی.

  • سی پی یوهای رده بالا

سی پی یوهای رده بالا ، سری قدرتمند تری از سی پی یوها هستند که از تعداد هسته های بالا و سرعت بالایی برخوردار هستند همچنین قابلیت Multi-Threading در همه ی آن ها وجود دارد.

  • ابر پردازنده ها

ابر پردازنده ها بیشتر برای شبکه های کامپیوتری و حالت Workstation بهره گیری می شوند.

 

دسته intel AMD
سی پی یو های ضعیف و ارزان ATOM و Core M ——–
سی پی یو های رده پایین Celeron / Pentium Athlon
سی پی یو های رده میانی Core iX Ryzen
سی پی یو های رده بالا Corei 7/9 Ryzen 9
ابر پردازنده ها XEON Ryzen Threadripper/ EPYC

 

مقایسه سی پی یو ها اینتل و ای ام دی از نظر تعداد هسته

اصولا پردازنده های ای ام دی در مقایسه با اینتل هسته های بیشتری دارند ، منتها بهتر است بدانید که هسته های بیشتر دلیل قدرت بیشتر نمی باشد. هسته های پردازنده اینتل فرکانس بالاتری دارند بنابراین قدرت بیشتری دارند. در حقیقت چیزی که مشاهده شده است ، این است که سی پی یو های اینتل و ای ام دی در یک زمان معین عملکرد یکسانی ندارند و کارایی CPU های اینتل بهتر است. از جهت دیگر تعداد هسته و Thread بیشتر در پردازنده ای ام دی برای مولتی تسکینگ ، ادیت ویدئو کارایی بهتری دارد.

کدام پردازنده برای بازی مناسب تر می باشد ؟

گیمرهای حرفه ای می دانند که برای اجرای بازی های سنگین علاوه بر سی پی یو قدرتمند به یک کارت گرافیک قوی نیز احتیاج دارند. البته برخی از پردازنده ها مانند Ryzen 5 2400G به پردازنده های گرافیکی نیز مجهز شده اند که می توانند بازی ها را سبک تر اجرا کنند. می توان گفت که AMD در این حیطه بهتر از intel عمل کرده است و اینتل را شکست داده است. پردازنده های اینتل قدرت پردازش بسیار بالایی دارند اما در صورتی که بخواهید از نهایت قدرت آن ها بهره گیری کنید به یک کارت گرافیک احتیاج دارید.

مقایسه پردازنده intel و AMD

  1. پردازنده های اینتل به مراتب از پردازنده های ای ام دی در بسیاری از موارد برتر هستند.
  2. محصولات پردازنده ای ام دی نسبت به محصولات اینتل قیمت ارزان تری دارند.
  3. سی پی یوهای اینتل اصولا دوبرابر پردازنده های ای ام دی شامل L2 Cache میباشند.
  4. سی پی یوهای ای ام دی برای نخستین بار کنترلر حافظه را داخل پردازنده قرار دادند ، کاری که شرکت اینتل انجام نداد.
  5. در شرایط یکسان ، پردازنده ای ام دی در بازی توان پردازشی بالایی دارند.
  6. توان بالاتر در سی پی یو ای ام دی منجر به گرمای بیشتر می شود که البته برای رفع آن از روش هایی برای خنک نگه داشتن پردازنده بهره گیری شده است.
  7. ای ام دی در مولتی تسکینگ همیشه بهتر از اینتل است زیرا تعداد هسته و تردهای بیشتری دارد. اینتل در سرعت و قدرت در پردازش ساده بهتر عمل میکند.

مقایسه قدرت سی پی یو اینتل و ای ام دی

هر پردازشگری ، قدرت و ضعف خود را به  همراه دارد. برای مثال یک سی پی یو اینتل پنتیوم 4 بیشتر بر روی 3DS MAX ریندرینگ نرم‌افزاری سریع تری انجام میدهد تا یک AMD Athlon 64. از سوی دیگر پردازنده های ای ام دی معمولا در بازی های کامپیوتری سی پی یوهای اینتل را مغلوب خود می کند اما نقطه ضعف آن ها گرمای بسیار زیادی تولید میکنند. در صورتی که میخواهید از کارت گرافیک های دو هسته ای بهره گیری کنید ، توصیه می کنیم به سراغ پردازنده های ای ام دی بروید.

تفاوت معماری سی پی یو اینتل و ای ام دی

تا قبل از سال 2017 و معرفی معماری زِن توسط شرکت ای ام دی ، سی پی یو های این شرکت همیشه از نظر معماری ، عقب تر از سی پی یوهای شرکت اینتل بودند منتها با معرفی معماری زِن و سری پردازنده های رایزن ، این شرکت قدم بزرگی به سمت موفقیت برداشت. چیپست های رایزن بر پایه معماری هفت نانومتری ساخته میشوند و انرژی کمتری مصرف میکنند و گرمای کمتری نیز تولید میکنند.همچنین این پردازنده ها تردهای بیشتری را در خود جای میدهند.

همه ی این موارد ویژگی های بزرگی در سیستم های کامپیوتری محسوب می شوند. تفاوت اصلی intel و AMD در ساخت چیپست ها ، برون سپاری می باشد. چیپست های AMD از طریق شرکت های دیگری مثل TCMC ساخته می شود منتها شرکت intel خودش چیپست ها را تولید میکند. این تصمیم شرکت اینتل علت ها مختلفی دارد منتها به هر حال منجر شده است این شرکت انعطاف لازم را برای رقابت با AMD در حیطه معماری سی پی یو ها ، از دست بدهد.

همزمان با موفقیت های چشمگیر ای ام دی در حیطه معماری پردازنده ها ، intel مشکل های زیادی در رقابت با محصول های رایزن دارد. سی پی یو های intel بر پایه معماری 10 و 14 نانومتری ساخته میشوند که یک فناوری قدیمی محسوب می شود. هرچند که اضافه شدن بعضی ویژگی ها و  featureها به سی پی یو های اینتل قسمتی از این عقب ماندگی ها را جبران کرده است منتها همچنان سی پی یو های ای ام دی از نظر ساخت معماری ، پیشرو تر از سی پی یو های اینتل است.

بهترین پردازنده برای رندرینگ

جدیدترین بنچمارک ها ، از نظر نسبت قدرت سی پی یو به هزینه خرید ، سی پی یو های ای ام دی عملکرد بهتری نسبت به سی پی یو های اینتل عرضه داده اند. اصولا اکثر افراد در کار رندرینگ سی پی یو AMD Ryzen 9 5950X را با سی پی یو Intel i9 12900K مقایسه میکنند.

AMD Ryzen 9 5950X شامل 16 هسته ، 32 thread و مصرف انرژی کم و گرمای تولیدی کم است.

Intel Core-i9 12900K: شامل 16 هسته ، 24 thread ، عملکرد هسته ای مقداری بهتر ، مصرف انرژی زیاد و گرمای تولیدی زیاد است.

به صورت خلاصه میتوان گفت پردازنده ای ام دی Ryzen 9 5950X برای اشخاصی که تسک های رندرینگ بسیاری دارند گزینه مناسب تری می باشد. سی پی یو اینتل i9 12900K مناسب اشخاصی است که به شکل روزانه و ساعت های طولانی از کامپیوتر بهره گیری میکنند و به جز کارهای رندرینگ ، کارکرد روزمره سیستم نیز برایشان اهمیت دارد.

بهترین سی پی یو برای کارهای مهندسی

در حیطه امور مرتبط با رشته های مهندسی گزینه های بسیاری وجود دارد و انتخاب شما بایستی بنابر بودجه و میزان تسک های مورد نظرتان باشد. منتها به صورت کلی یک سی پی یو اینتل از نوع Core i3-7100 اکثر نیازهای شما را برطرف میکند. در مورد سی پی یو های ای ام دی نیز جای نگرانی وجود ندارد زیرا این سی پی یوها به علت استفاده از core های متعدد ، توانایی انجام امور مرتبط با مهندسی را دارند ؛ مخصوصا اجرای نرم افزارهای گرافیکی مانند اتوکد و… حتی میتوان سی پی یوهای ای ام دی را در سری سی پی یو های میان رده ، انتخاب مناسب تری دانست زیرا مقرون به صرفه تر هستند.

بهترین پردازنده برای برنامه نویسی

چنانچه در حیطه برنامه نویسی فعالیت دارید ، لیست زیر بهترین و جدیدترین سی پی یوهای موجود برای برنامه نویسی است :

  1. Intel Core i9-12900KF
  2. AMD Ryzen 9 5950X
  3. Intel Core i5-12600KF
  4. AMD Ryzen 5 3600
  5. Intel Core i5-9600K

هرکدام از سی پی یوهای بالا قدرت کافی برای کارهای برنامه نویسی دارد منتها انتخاب میان آن ها بستگی به بودجه ، تسک های مورد نظر و کانفیگ های کلی سیستم تان بستگی دارد.

بهترین پردازنده برای گیمینگ

یکی از جذاب ترین انتخاب ها در سی پی یوها ، انتخاب سی پی یوهای گیمینگ است. بازی های کامپیوتری روز به روز در حال پیشرفت اند و به قدرت پردازشی بیشتری نیز احتیاج دارند. سی پی یوهای زیر جزء بهترین انتخاب ها در سال 2022 هستند.

TDP فرکانس هسته / ترد امتیاز گیمینگ مدل پردازنده ردیف
125 W 3.7 / 5.3 GHz 10/20 100% Intel Core i9-10900K 1
127 W 4.0 / 5.0 GHz 8/16 99.83% Intel Core i9-9900KS 2
95 W 3.6 / 5.2 GHz 10/20 99.39% Intel Core i9-10850K 3
165 W 3.0 / 4.8 GHz 18/36 98.92% Intel Core i9-10980KE 4
125 W 3.8 / 5.1 GHz 8/16 97.58% Intel Core i7-10700K 5
95 W 3.6 / 4.9 GHz 8/8 97.18% Intel Core i7-9700K 6
65 W 2.9 / 4.8 GHz 8/16 96.94% Intel Core i7-10700K/F 7
225 W 3.1 / 4.3 GHz 28/56 96.82% Intel Xeon W-3175X 8
280 W 3.7 / 4.5 GHz 32/64 96.59% AMD Threadripper 3970X 9
280 W 3.8 / 4.5 GHz 24/48 96.53% AMD Threadripper 3960X 10
95 W 3.6 / 5.0 GHz 8/16 96.25% Intel Core i9-9900K/F 11
280 W 2.9 / 4.3 GHz 64/128 96.16% AMD Threadripper 3990X 12
105 W 3.8 / 4.7 GHz 12/24 95.01% AMD Ryzen 9 3900XT 13
105 W 3.8 / 4.6 GHz 12/24 94.96% AMD Ryzen 9 3900 X 14
165 W 4.4 / 4.5 GHz 18/36 94.76% Intel Core i9-9980XE 15
105 W 3.5 / 4.7 GHz 16/32 94.71% AMD Ryzen 9 3950X 16
65 W 3.1 / 4.3 GHz 12/24 94.52% AMD Ryzen 9 3900 17
125 W 4.1 / 4.8 GHz 6/12 94.15% Intel Core i5-10600K 18
105 W 3.9 / 4.7 GHz 8/16 94.15% AMD Ryzen 7 3800XT 19
65 W 3.6 / 4.4 GHz 8/16 93.95% AMD Ryzen 7 3700X 20

 

جمع بندی

Intel هنوز نیز جزء بهترین انتخاب ها است حتی برای اشخاصی که طرفدار بازی های کامپیوتری هستند ، منتها پردازنده های ای ام دی قابل اعتماد تر از گذشته هستند. در عین حال ، تراشه های قدیمی ای ام دی سری FX و A با تراشه های اینتل قابل رقابت نمی باشند. براین اساس چنانچه به هر دلیلی به نسل های سخت افزار قدیمی نگاه کنید ، پیشنهاد ما اینتل می باشد.

خرید سی پی یو اینتل

در صورتی که قصد خرید سی پی یو اینتل قیمت مناسب را دارید با مراجعه به سایت zibokala.com می توانید پردازنده مورد نظر خود را انتخاب و با بهترین قیمت خریداری نمائید.