راهنمای خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر

راهنمای خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر

در این پست از بلاگ زیبوکالا به راهنمای خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر خواهیم پرداخت. در صورتی که قصد خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر خود را دارید ، تا انتهای متن با ما همراه باشید.

یکی از مهم ترین و اساسی ترین انتخاب ها هنگام جمع کردن سیستم کامپیوتری ، انتخاب فن سی پی یو یا خنک کننده است. همانگونه که میدانید سی پی یو قطعه بسیار مهمی در همه ی سیستم های کامپیوتری است ، بنابراین بایستی برای خنک کردن آن در زمان کار کردن از یک خنک کننده یا فن سی پی یو بهره گیری کرد تا دمای آن را پایین نگه دارد. خنک کننده سی پی یو یک قسمت جدایی ناپذیر از کامپیوتر محسوب می شود.

برخی از اشخاص تصور می کنند که خنک کننده قوی تنها برای اورکلاک پردازنده کارایی دارد ، اما بایستی بدانید که این تصور کاملا غلط است. یکی از تصمیم های بسیار مهم و اساسی در زمان خرید یا ارتقای قطعات برای کامپیوتر ، انتخاب خنک کننده متناسب با پردازنده است. سی پی یوهای رده متوسط و بالای امروزی ، توان حرارتی بسیار بالایی دارند و برای دفع آن ها احتیاج به خنک کننده های قوی و توانمند دارید ؛ تا بتوانید دمای کارکرد سی پی یو را در بدترین سناریوهای ممکن نیز تحت کنترل داشته باشید. بهتر است بدانید که انتخاب فن سی پی یو تفاوت قابل توجهی در نویز تولیدی سیستم خواهد داشت.

از گذشته تا به امروز فن خنک کننده سی پی یوها

در ابتدای ورود کامپیوترها به کاربردهای تجاری و شروع عصر کامپیوترهای شخصی ، تکنولوژی ساخت تراشه ها هنوز نوپا بود و اجزای اصلی کامپیوترها بسیار کم قدرت تر و ساده تر از قطعه های امروزی بودند. حتی پردازنده های اولیه ساخت شرکت اینتل که استاندارد x86 را برای مجموعه دستورها ریزپردازنده های سازگار بنا نهادند مانند  i8088 که در ماه ژوئن 1979 میلادی عرضه شد احتیاجی به خنک کننده نداشت ، زیرا فقط 29 هزار ترانزیستور داشت و با فرکانس 5 مگاهرتزی کار می کرد. از همینجا بود که سی پی یو های اینتل در کامپیوترهای شخصی مشهور به IBM PC به کار گرفته شد.

این سی پی یو ها و سی پی یوهای بعدی مانند Intel 80286/80386 از بدنه سرامیکی خود برای دفع حرارت به شکل غیر فعال کمک می گرفتند. بهره گیری از هیت سینک و نیز یک فن کوچک خنک کننده ی چهار سانتی متری روی آن از دوران سی پی یو های i80486 و پنتیوم مرسوم شد که به شکل غیر فعال به دفع حرارت از سطح سرامیکی کمک می کرد.سی پی یو های Pentium II و Pentium III به دلیل طراحی کارتریج مااند خود که بایستی در اسلات ویژه و مخصوص نصب می شدند نیز از هیت سینک بزرگتر و فن مخصوص استفاده می کردند که از طریق خود اینتل بر روی برد سی پی یو از قبل نصب میشدند و دور ثابتی داشتند.

منتها از زمان عرضه ی سری پنتیوم 4 در سال 2000 میلادی بود که سی پی یو های اینتل به طراحی سوکتی مهاجرت کردند و سی پی یو برای نخستین بار مجهز به یک دفع کننده ی حرارت فلزی یا IHS شد. اینجا بود که برای نخستین بار از هیت سینک و فن خنک کننده ی استاندارد به شکلی که امروزه آن را می شناسیم پرده برداری شد و فن های استاندارد اینتل با کانکتور سه پینی به قابلیت بهره گیری از سیم سیگنال برای اندازه گیری دور فن از طریق مادربرد مجهز شدند.

بهره گیری از این مدل ساده در طراحی فن با پایه های پینی پلاستیکی تا امروز هم برای خنک کننده های داخل جعبه ی سی پی یوهای اینتل ادامه داشته ، منتها به سیم چهارمی هم برای کنترل سیگنالی دور فن مجهز شده است. در سمت دیگر ای ام دی ، از زمان عرضه ی پردازنده های نسل رایزن مبتنی بر معماری زِن راهکار بهتری برای کولرهای استاندارد خود در نظر گرفت. خنک کننده های سری Wraith در چندین مدل طراحی و عرضه شده است که توان های حرارتی گوناگونی دارند و امکانات جانبی مانند پشتیبانی از استاندارد های نورپردازی RGB را هم برای ال ای دی های تعبیه شده بر روی فن کولر به یدک می کشند.

انواع خنک کننده های سی پی یو

  1. خنک کننده هوایی

این مدل از خنک کننده ها مانند فن های معمولی کار کرده و با عبور هوا از میان پره های خود باعث پایین نگه داشتن دمای ناشی از فعالیت سی پی یو در داخل سیستم کامپیوتری شما می شوند. این مدل از خنک کننده ها تشکیل شده از دو قسمت فن و هیت سینک هستند و به شکل کاملا اتوماتیک کار می کنند.

  1. خنک کننده آبی ( مایع )

این مدل از سیستم های خنک کننده برای پایین نگه داشتن دمای داخل کیس از یک مایع و نیز رادیاتور بهره گیری می کنند و براساس تحقیقات و مقایسه های به عمل آمده میان آن ها با خنک کننده هوایی ، بایستی بگوییم بهره گیری از خنک کننده های آبی بسیار بهتر است.

چه خنک کننده ای برای سیستم شما مناسب است ؟

از آن جایی که فن خنک کننده پردازنده عالی یک قطعه ضروری نیست و کار بیشتر کاربران با یک خنک کننده عادی و معمولی نیز راه می افتد ، میزان پولی که در دسترس برای خرید خنک کننده پردازنده وجود دارد ، نقش مهمی در انتخاب نوع و مدل آن دارد. در صورتی که نمی خواهید هزینه زیادی برای خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر خود بپردازید ، می توانید به سراغ فن خنک کننده های قیمت مناسب بروید تا بتوانید مناسب ترین مدل را انتخاب و خریداری نمائید. اما در صورتی که فن خنک کننده پردازنده اهمیت بسیار زیادی برای شما دارد توصیه می کنیم به سراغ خنک کننده های آبی بروید زیرا قدرت خنک کنندگی بسیار بالایی نسبت به سایر مدل ها دارند و از نظر زیبایی نیز جذابیت بالایی دارند.

تناسب توان مصرفی پردازنده با خنک کننده

سی پی یو و فن خنک کننده شامل یک میزان توان مصرفی TDP معینی هستند که با واحد وات اندازه گیری می شوند. در صورتی که TDP پردازنده بیشتر از TDP خنک کننده باشد ، آن فن خنک کننده نمی تواند به خوبی سی پی یو را خنک کند. برای مثال در صورتی که پردازنده شما 160 وات توان مصرفی داشته باشد بایستی حتما یک فن خنک کننده 160 واتی و حتی بالاتر برای پردازنده خود تهیه کنید تا بتواند سی پی یو شما را به خوبی خنک کند و در حالت ماکسیمم کارایی پردازنده که بیشترین مقدار گرما را تولید می کند ، کم نیاورد.

تنها راندمان ملاک نیست

قطعا میدانید که گرفتن راندمان حرارتی بهتر ، تنها ملاک انتخاب فن خنک کننده نمی باشد و معیار های مهم دیگری نیز مانند توان حرارتی ، نویز خنک کننده ، ابعاد و سازگاری با کیس وجود دارد. چنانچه فن خنک کننده قدرت کافی و لازم را برای از بین بردن حرارت پردازنده شما نداشته باشد ، حتی در صورت کم صدا بودن نیز نباید با پردازنده بهره گیری شود ، زیرا ممکن است دمای استاندارد سازنده را برای کارکرد های عادی نتواند مهیا کند.

ممکن است برخی دیگر از افراد نیز صدای کمتر یا بی صدا بودن را اولویت اصلی در خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر قرار ندهند و تصمیم بگیرند که تعداد فن های بهره گیری شده بر روی هیت سینک  و یا رادیاتور را افزایش بدهند تا بتوانند دمای پایین تری در پردازنده ایجاد کنند ، منتها بایستی بدانید که این کار قطعا منجر به ایجاد افزایش نویز کلی بر روی سیستم تان می شود و امکان دارد صدای تولیدی را مقداری بالا ببرد که خارج از تحمل کاربر بوده و آزار دهنده خواهد بود.

سازگاری با سوکت

اکثر خنک کننده های هوایی و مدار بسته آبی تقریبا از تمامی سوکت های مختلف برای پردازنده های اینتل و ای ام دی در سال های گذشته و اکنون پشتیبانی می کنند. اصولا این محصول ها سخت افزارهای مخصوصی برای نصب بر روی سوکت های مختلف دارند که روش نصب آن ها براساس مدل سوکت مختلف است.

مقدار نویز و زیبایی بصری

در حیطه تولید نویز و صدای مزاحم ، خنک کننده های هوایی شامل صدای بیشتری نسبت به مدل مایع هستند. براین اساس در صورتی که می خواهید یک فن خنک کننده بدون صدا برای سیستم خود داشته باشید ، خنک کننده های مایع بهترین گزینه برای شما هستند. همچنین بهتر است بدانید که خنک کننده های مایع Open Loop دسترسی های بسیار زیادی را برای زیبا کردن فضای داخلی کیس در اختیار شما قرار می دهند و میتوانید انواع مایع خنک کننده را با رنگ های مختلف و زیبا برای سیستم خود انتخاب کنید. البته بهتر است بدانید که خنک کننده های هوایی نیز امروزه از خصوصیت نورپردازی استفاده می نمایند و بعضی از مدل ها نورپردازی RGB چشم نوازی دارند.

شکل و تعداد پره ها

یکی از فاکتورهای بسیار مهم در خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر ، توجه به شکل و تعداد پره های به کار رفته در آن است. هر مقدار تعداد این پره ها بیشتر باشد شامل توان و قدرت عملیاتی بیشتری هستند.

خرید فن سی پی یو برای کامپیوتر

در صورتی که قصد خرید بهترین فن سی پی یو برای کامپیوتر خود را دارید با مراجعه به سایت zibokala.com می توانید فن پردازنده مورد نیاز خود را انتخاب و با مناسب ترین قیمت خریداری کنید.